Oaza nezavisne umjetnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kampu Veli Jože kod Umaga, ovog je vikenda održan 5. Indirekt Music&Art Festival koji je u ovogodišnjem izdanju bio isključivo posvećen umjetnicima, književnicima, glazbenicima i ljubiteljima umjetnosti. Savudrija je tako na četiri dana nakratko postala oaza nezavisne umjetnosti, a posebnost ovogodišnjeg festivala bila je i u tome što je bio posvećen ženama, umjetnicama.

Fotomontaže murala QR kodovima

Peto izdanje festivala započelo je otvaranjem izložbe mlade Lane Flanjak u MMC galeriji u Umagu. Izložba je predstavila retrospektivu do sada izvedenih radova u javnom prostoru tijekom prijašnjih festivalskih izdanja. Društvo su joj pravili beogradski americana dark folk bend Sofie From Seattle i guitar techno duo NT Wave.

Akademske slikarice Ivona Jurić, Marija Šević i akademska grafičarka Tea Jurišić, svoju su maštu pretvarale u stvarnost oslikavajući fasade Danteove ulice. Prolaznici su u Umagu mogli vidjeti i fotomontaže murala koji se izvodili QR kodovima preko kojih se u realnom vremenu moglo pratiti njihovo nastajanje, a nova generacija pisaca, Asja Bakić i Mima Juračak predstavljale svoje radove.

U večernjim satima održavali se i brojni koncerti bendova iz čak sedam država. Hrvatski predstavnici avangardni synthpop projekt Das Univerzitas ugodno je iznenadio dojmljivim retro scenskim nastupom, a duo NT Wave & Fen gitarom je publiku odveo na svojevrstan techno party. Iz susjedne Bosne i Hercegovine svirala su dva skrivena dragulja, mladi Sir Croissant, koji sve razoružao emotivnim stihovima, i elektro garage pop Grozny Corp koji je izveo spektakularni nastup. Predstavnici Srbije bili su psihodelični dream pop duo Ti, koju čine Makedonci Ilija i Trajče. Od skromnih početaka i proba u dnevnoj sobi njihova stana, dvojac je albumima "Vidimo se" i "Život u dvoje" učvrstio poziciju regionalnih miljenika.

Idilična atmosfera i prvo kupanje

Slovenci su pak predstavljali mračniji, ali plesni synthpop Tour koji svojim hitovima osvaja čak i MTV ljestvice. Predstavnici Italije bili su eksperimentalni His Clancyness nudeći širok raspon žanrova u svojoj diskografiji, a dio benda bila je i njihova bivša basistica Emmanuela Drei, umjetničkog imena Giungla koju su mediji opisali kao plod ljubavi PJ Harveyja i Grimesa. Kao šlag na kraju, poslastica iz Austrije, zasvirali i sanjivi shoegaze duo Molyy. U vrijeme glazbene ere kad je neo psihodelija bila na vrhuncu, a shoegaze se probudio iz dvadesetogodišnje hibernacije počeli su stvarati glazbu koja reflektira ljepotu Alpa i inspirirana je bendovima poput Sigur Rosa. Iz Rusije s ljubavlju nastupili su i postpunkeri Human Tetris, a muziku su puštale i DJ ekipe.

U ovogodišnjoj idiličnoj atmosferi, mnogi su pomno birali line up, kulturno se uzdizali, proširivali svoju kolekciju ploča, sudjelovati u zanimljivim radionicama, kupovali  kreativne handmade suvenire… ali i otvoriti sezonu kupanja u moru. (I. GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter