Owain Rhys održao predavanje o sakupljanju predmeta

Owain Rhys (D. MEMEDOVIĆ)
Owain Rhys (D. MEMEDOVIĆ)

U sjedištu Hrvatske gospodarske komore u Puli danas je održano predavanje "Sakupljanje u 21. stoljeću - velška perspektiva" nakon kojeg je održana radionica o sakupljanju predmeta za buduće generacije. Gost predavač bio je Owain Rhys, kustos zadužen za suvremeni život pri Nacionalnom povijesnom muzeju u Cardiffu koji promiče lokalni identitet.

Inače, muzej u kojem radi nosi ime Sain Ffagan i najveća je turistička atrakcija u Walesu, ali i šire. Riječ je o muzeju na otvorenom koji privlači 600 tisuća posjetitelja godišnje.

Nije stvar u tome da se samo sakupljaju stvari, nego da postoji i neka priča vezana uz te predmete. Zato Rhys i njegovi kolege intervjuiraju ljude koji određene stvari sakupljaju te onda od svega toga naprave izložbu. Imali su tako, primjerice, izložbu pop kulture, s pločama, posterima i plakatima od kojih je dio smješten u rekonstruiranu spavaću sobu jedne tinejdžerice. Bio je tu i projekt "Izbjeglička kuća" u sklopu kojeg su rekonstruirali i precizno, sa svim namještajem, uredili interijer kuće izbjeglica iz Afganistana koji žive u Walesu, a projekt je izazvao snažne reakcije, koje nisu sve bile pozitivne, ali je zato pokrenuo dijalog među ljudima u Walesu.

Bila je tu i izložba posvećena lezbijskoj, gay, biseksualnoj i transseksualnoj zajednici itd.

Rhys je na početku objasnio da je i on počeo kao strastveni sakupljač, od gitara do kućnih kompjutera kao što je ZX Spectrum, a objasnio je da kada se sakupljaju stvari, mora biti jasno što se želi sakupljati. Danas pokušava podići svijest o sakupljanju predmeta iz suvremenog života jer nisu zanimljive samo stare nego i nove stvari.

Rhysovo predavanje i radionica bili su prvo u nizu predavanja koje će se dogoditi u svibnju i lipnju u sklopu projekta AdriaMuse i Istarske županije u suradnji s Hrvatskim nacionalnim komitetom ICOM, a obrađivat će aktualne teme relevantne za muzealce. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter