O zvijezdama kroz romantiku, mistiku i znanost

Djeca i odrasli čekali su u redu da bi promotrili Saturn i gotovo pun Mjesec
Djeca i odrasli čekali su u redu da bi promotrili Saturn i gotovo pun Mjesec

Veliki trg i Park Novigradske biskupije sinoć su Novigrađane i njihove goste dočekali u romantično - mističnoj atmosferi, ugašene javne rasvjete i stazama označenim bakljama i svjećicama.

Dogodilo se to već šestu godinu za redom u sklopu Astro partyja Lunasa, nazvanog prema nazivu koji su drevni Kelti dali prvom danu ljeta i slavili ga 1. kolovoza, radujući se životu i bogatstvu prirode u njenom vrhuncu, nakon napornih radova u polju i žetve. Zvonik je za tu prigodu "odjeven" posebnim ruhom, atraktivnim projekcijama motiva iz svemira i prirode.

Ovaj prvi dan dvodnevne manifestacije protekao je u znaku astronomije i astrologije, zahvaljujući Zvjezdarnici Višnjan i Koradu Korleviću na osnovu čije je ideje i osmišljena Lunasa. Korlević je privukao broju publiku ispred Muzeja Lapidarium predavanjem "2012. - uistinu godina apokalipse?", u kojemu je kao od šale opovrgnuo sam naslov.

Dva teleskopa i astronomi koji su u mirnom kutku parka strpljivo otkrivali nebeske tajne također su bila mamac za posjetitelje. I djeca i odrasli čekali su u redu da bi promotrili Saturn i gotovo pun Mjesec, ali i karakteristične zvijezde i sazviježđa poput Antaresa u srcu Škorpijona i karakterističnog Ljetnog trokuta - zvijezde Vega u Liri, Deneba u Labudu i Altaira u Orlu. Uz stručno je vodstvo lako bilo prepoznati crvenkasti Mars, a među najsjajnijim zvijezdama uočiti Artura.

Doživljaj su upotpunili ulični svirači i plesači s vatrom, a na obližnjim je štandovima Bio-eko-etno sajma bilo moguće kupiti vina, med, nakit, ručno rađene ukrasne predmete i prirodnu kozmetiku. Šećer na kraju bio je koncert jazz i world glazbe mlade kantautorice iz Labina Dine Rizvić & Friends.

Program se nastavlja večeras, inspiriran mistikom i mitologijom, a u suradnji s festivalom Legendfest iz Pićna. U 21 sat će prof. Davor Pavuna održati predavanje "Komunikacija sa zvijezdama", a sat kasnije koncert "Femme fadal" s fado repertoarom Jelana Radan i Pedro Abreu. I večeras će biti moguće promatrati nebeska tijela teleskopima, a tu su i scenska uprizorenja i performansi, pripovijedaonica i vatreni show.  (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter