O značaju školstva od Austrije do danas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prikazujući kroz raritetne dokumente i nastavne predmete povijesni razvitak školstva od austrijskih do današnjih vremena, pedagoška, multimedijalna i interaktivna izložba "Povijest školstva u Istri" otvorena je danas u pulskoj Galeriji C8, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i u organizaciji Instituta Mediterran.

Autor izložbe, profesor povijesti, hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji Pula Filip Zoričić, prikazom tri učionice, postavljene kao u doba Austrije, Italije i Jugoslavije, izlošcima školskog pribora, dokumenata, bilježnica, namještaja i opreme, pokušao je obuhvatiti povijest školstva od vremena Austrije do današnjeg vremena.

- Ovom smo izložbom htjeli reći da je obrazovanje zaista temelj društva, da na mladima zaista ostaje svijet, da želimo da se stvarno dogodi kurikularna reforma pa smo tako i modernom učionicom na početku galerije željeli poručiti kako bi škola možda trebala izgledati. S druge strane, možemo se podsjetiti kako nam je bilo lijepo u školi, a kroz tri učionice, iz austrijskog, talijanskog i jugoslavenskog razdoblja, kada je većina nas ovdje pohađala školu, prikazuje se značaj školstva u Istri, kao i sam njegov razvoj kroz nekoliko stoljeća, rekao je Filip Zoričić.

On je posebno pohvalio rad učenika pulske Gimnazije i studenata povijesti pulskog Filozofskog fakulteta koji su vrijedno istražili novine od druge polovice 19. stoljeća do današnjih dana, zahvalivši se i koautorici izložbe Katji Orlić, stručnim suradnicima Semiru Koljiću, Mihovilu Dabi i Katarini Pocedić te Vjeranu Juhasu na grafičkom oblikovanju postava. Nakon pozdravne riječi ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše, izložbu je otvorila pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci.

Izložba je realizirana u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, Etnografskim muzejom Istre, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Sveučilišnom knjižnicom i Filozofskim fakultetom u Puli, pulskom Gimnazijom, Ekonomskom školom, Osnovnom školom Centar iz Pule, Školom za odgoj i obrazovanje te Osnovnom školom Petra Studenca iz Kanfanara. Izložba je otvorena do 2. srpnja. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter