O životu iza zatvorskih rešetaka

Igor Čoko "Iza rešetaka"
Igor Čoko "Iza rešetaka"

Izložba fotografija Igora Čoke o životu osuđenika u beogradskom okružnom zatvoru pod nazivom "Iza rešetaka" otvara se večeras u Dnevnom boravku Rojca u 20 sati.

Igor Čoko (Knin, 1975.) je etnolog-antropolog i fotograf koji živi i radi u Beogradu, a u potrazi za emocijom, kroz rešetke postavlja pitanje o predrasudama i stereotipima, donoseći dojmljivu skrivenu svakodnevicu "onih drugih", počinitelja najtežih društvenih krimena, koji su na izdržavanju kazni.

"Iza rešetaka" naziv je i svježe objavljene knjige fotografija Igora Čoke o zatvorenicima bloka 5-1 poznatog beogradskog Ce-Zea. I izložba i knjiga su crno-bijela oda posvećenosti, empatiji i angažiranosti. Autor je u temi proveo više od dvije godine, koliko je trebalo da pridobije sve moguće dozvole i pristanke, ali i prije svega povjerenje "žestokih momaka" i stigmatiziranih robijaša koji s povjerenjem nemaju baš ništa u životu.

Sutra na istom mjestu u 20 sati bit će prikazan drugi dio rezultata snimatelja Igora Čoke te redateljice i scenaristice Marine Kovačević, 25-minutni dokumentarni film "Zapisi iz ćelije br. 12". Film prati proces stvaranja istoimene predstave, koja je dramatizacija "Zapisa iz podzemlja" F.M. Dostojevskog, a rađena je kao projekt rehabilitacije s osuđenicima na izdržavanju kazne u beogradskom zatvoru.

Dokumentarac je krajem prošle godine imao premijeru u New Yorku, nakon čega su uslijedili brojni pozivi pa je prikazivanje nastavljeno po američkim federalnim zatvorima kao dio rehabilitacije tamošnjih osuđenika.

Nakon sutrašnje projekcije filma uslijedit će predstavljanje knjige "Iza rešetaka", uz razgovor s Marinom Kovačević i Igorom Čokom, a poseban gost na predstavljanju knjige bit će poznati hrvatski news i dokumentarni fotograf Hrvoje Polan čiju su izložbu "Priče o besmislu" posjetitelji Dnevnog boravka mogli razgledati tijekom listopada prošle godine.

Igor Čoko u aktualnom projektu snima izmučene izbjeglice koji su uslijed zatvaranja granica zaglavili u Beogradu i u nehumanim uvjetima pokušavaju preživjeti zimu, u napuštenim i derutnim skladištima na mjestu izgradnje famoznog beogradskog megalomanskog projekta. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter