O životu i djelu Franza Liszta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložbom panoa koji kronološki ispisuju životni put Franza (Ferenca) Liszta, jednog od najvecih madarskih pijanista i skladatelja zapadnoeuropske glazbene povijesti i kratkim predavanjem o njemu, koje je održala Klara Cepregi, u Domu hrvatskih branitelja sinoc je zapoceo 12. tjedan madarske kulture u Istri.

U kratkim je crtama preprican Lisztov život i djelo, upozorilo se na najvažnije detalje njegova bogatog stvaralaštva, kao i na uspjehe koje je postignuo kao autor i pijanist.

- Ova je godina razlog više da se o njemu prica jer obilježava se 200. godišnjica njegovog rodenja, naglasila je Cepregi, upozorivši da je Liszt ostao trajno zabilježen u povijesti kao neprikosnoven virtuoz, dirigent, glazbeni pedagog, mecena i skladatelj. Takoder, dotaknula se i njegova obiteljskog života, ranih pocetaka koncertiranja, ucenja u klasama velikog Salierija i Czernyja, pa i života u Weimeru, Parizu, Rimu i Pešti.

- Unatoc cestim putovanjima, pa i boravcima izvan granica Madarske, Liszt je cijelog života imao madarski putni list i uvijek je isticao svoju pripadnost Madarskoj, naglasila je Cepregi. Važan dio njegove biografije cine i druženja s istaknutim licnostima onog vremena, s kojima je cesto provodio vrijeme u svom pariškom domu, a rijec je o Paganiniju, Berliozu, Chopinu, Sand, Delacroixu i dr.

- Znacajan je nadalje njegov uspjeh u pedagoškom radu, jer je pri ustanovama poput ženevskog konzervatorija formirao je mnoge vrijedne pijaniste, naglasila je Cepregi. Posebno se dotaknula i njegovih fondacija i donacija kojima je pomagao školovanje darovitih mladih glazbenika, kao i cinjenice da za svoj pedagoški rad nikada nije primao honorar.

- Istovjetna predanost i motivacija uvijek su se snažno odražavale i na promicanje madarske kulture, cime je trajno zadužio svoju rodnu Madarsku. Bio je desetljecima ispred svog vremena, a do danas je ostao nedostižan svojom interpretativnom i kreativnom tehnikom, sugestivnosti i snagom, zakljucila je Cepregi. (N. HAUSER)


Podijeli: Facebook Twiter