O ženama kroz fotografiju i stih

Autori "Vlastite" izložbe -Davor Vuković i Nives Galić (D. ŠTIFANIĆ)
Autori "Vlastite" izložbe -Davor Vuković i Nives Galić (D. ŠTIFANIĆ)

U Dnevnom boravku Rojca sinoć je otvorena izložba fotografija Davora Vukovića "Vlastita" koju prate stihovi Nives Galić, pa se može reći da se radi o "poetskoj izložbi".

U Vukovićevom fokusu su ženski likovi, a na izložbi je 15 fotografija velikog formata nastalih zadnje četiri godine, koliko se Vuković i bavi fotografijom, od kojih su neke prvijenci, a neke  recentne.

- Kad mi je Marko Vojnić Gin predložio da radimo ovu izložbu  zapitao sam se kako bi to trebali postaviti s obzirom na današnju situaciju, odnosno kako se u javnosti i politici uopće danas promatra žena i gdje se ona smješta. I sama fotografija kao medij podložna je različitim mišljenjima pogotovo kada je u fokusu žena. Svjedoci smo objektiviziranja od ženskog tijela do ženskog mozga, što u posljednje  vrijeme uzima maha i na mnogim mjestima koja nisu za to vode se rasprave što bi žena trebala, smjela ili mogla općenito. Ja sam svakako htio izbjeći zamku toga jer moje fotografije nisu rađene s takvim motivima, niti blizu. Zaključio sam da je najbolje popričati sa ženama koje mi mogu dati dobar i koristan savjet kako to uobličiti. Na prvu sam se sjetio Nives, budući da sam upoznat s njenim prijašnjim radom i stavovima, tako da je ona ovoj izložbi udahnula jednu priču i dala tu posebnu notu koju sam ja zapravo i tražio, kaže Vuković.

Osim djevojaka iz Pule, pred fotoobjektivom su djevojke iz cijele Hrvatske, a same su fotografije nastale spontano, za vrijeme druženja gdje je autor namjerno ili slučajno imao fotoaparat.

Kada govori o poruci izložbe, Vuković kaže kako već sam njen naslov "Vlastita" govori za sebe.

- ... A ako ne, onda bih ja dodao – pustite ih na miru, kaže on.

Nizovi fotografija upotpunjeni su stihovima Nives Galić koja je i otvorila izložbu. Nešto od toga nastalo je baš za izložbu, a nešto su njeni stariji stihovi koji su se dobro uklopili.

- Pisala sam fragmentarno, ali mislim da to nije nikakav problem u ovom kontekstu zato jer su i fotografije svaka za sebe tako i da poneke misli koje su možda zasebne se dobro uklapaju. Mislim da je Davor htio reći da mu je trebalo jedno subjektivno žensko iskustvo jer ako se želimo suprotstaviti toj sveopćoj objektivizaciji onda ženu moramo pustiti da bude subjekt. Ja u tome mogu pomoći jer imam vjerodostojno žensko iskustvo, ne samo ja nego svaka žena danas i ovdje, svaka kao pojedinac i skupno žene imaju svoje vjerodostojno žensko iskustvo, kaže Galić koja je otvarajući izložbu preksinoć interpretirala neke od tih stihova koji prate izložbu uz još neke svoje pjesme u prozi.

Vukovićeva izložba prva je iz ciklusa PMA – pulski mladi autori kojeg pokreće Dnevni boravak koji će kroz ovaj ciklus promovirati mlade pulske autore koji još nemaju iskustva kakva diktiraju sustavi i kodovi umjetničke "scene" poput galerijske djelatnosti, suradnja s kustosima, artist talk (diskusije) i sl. Uz praktičan rad naglasak je na komunikaciji između mladih kreativaca čime se razvija spona i mreža novih generacija te možda i budući zanimljivi umjetnički projekti. (Mladen RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 - GO03320467.jpg


Podijeli: Facebook Twiter