O veličini sićušne žene koja je voljela siromašne i bolesne

Filip Zoričić: Svi se mi možemo osjetiti malenim naprama Majci Terezi (Neven LAZAREVIĆ)
Filip Zoričić: Svi se mi možemo osjetiti malenim naprama Majci Terezi (Neven LAZAREVIĆ)

U nedjelju su Institut Mediterran, Društvo albanskih umjetnika Hrvatske (DEA) i Katedrala Uznesenja Marijina Pula organizirali program posvećen Majci Terezi. Program je počeo u jutarnjim satima u katedrali svetom misom koju je predvodio mons. Ivan Milovan i posvećenjem kipa Majke Tereze uz koncert zbora Muzičke akademije u Puli. Nakon toga, u prepunoj maloj dvorani Doma hrvatskih branitelja održana je tribina o Majci Terezi. Uvodničar je bio mladi glazbenik Patrik Andreja, uslijedio je dokumentarac o Majci Terezi, don Rikard Lekaj imao je izlaganje "Duhovna poruka Majke Terezije", a profesor Filip Zoričić predavanje "Majka Terezija na našim prostorima".

Ljubav prema svima

- Svi se mi možemo osjetiti malenim naprama Majci Terezi poslije gledanja dokumentarca o veličini te sićušne žene, koja je nesebično dijelila ljubav svima onima kojima je to potrebno, posebice siromašnima, bolesnima. Ona je izvrsno govorila i pisala srpsko-hrvatski, a materinji joj je bio albanski. Imala je i, između ostalih, hrvatsko državljanstvo. U Zagrebu postoji ulica posvećena njoj, a u Koprivnici je crkva njoj u čast. Puno se piše i raspravlja o njezinim korijenima. Ona se nikada nije izjašnjavala kao Makedonka, već kao Albanka, a s druge strance Makedonci vele da je najvažnije mjesto rođenja, i Makedonija je jako ponosna na nju, kazao je Filip Zoričić.

Župnik Lekaj rekao je da se uz Majku Terezu vežu dvije riječi - Bog i ljubav, ljubav prema svima, siromašnima, bolesnima, ona je bez straha dirala bolesne, nije se bojala zaraze, uvijek je bezuvjetno pružala ljubav. Bila je povezana s našim poznatim misionarom, ocem Antom Gabrićem, kazao je Lekaj.

Brojni uvaženi gosti

Na tribini su bili nazočni Todor Brdarski predsjednik Društva sv. Kiril i Metodij, dekan Muzičke akademije u Puli Bashkim Shehu,

potpredsjednik Unije Albanaca Ton Marku, predsjednica Društva albanskih umjetnika Hrvatske Ljiljana Koci, predsjednik Nacionalnog vijeća Albanaca Primorsko-goranske županije Gani Xharrahi, predsjednik vijeća Srpske nacionalne manjine Milan Rašula, predsjednica Zajednice Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Branka Rožman te predsjednik Zajednice Albanaca u Istarskoj županiji Rok Lekaj. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter