O utjecaju punka na umjetnost od 70-ih

Marko Vojnić (D. ŠTIFANIĆ)
Marko Vojnić (D. ŠTIFANIĆ)

"Art in the Punk Years" naziv je novog predavanja iz ciklusa "Think again" koje će se održati sutra u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Predavanje će se nadovezati na izložbu "In an Empty Square in the Heart of the City" otvorenu prošlog petka, također u Dnevnom boravku.

Predavač Marko Vojnić govorit će o utjecaju punka na umjetnost od 1970-ih, i o izložbi koja nije niti ne želi biti retrospektiva ili monografska izložba punka već izložba koja prikazuje prve "punk" umjetnike i njihovu vještinu bilježenja stavova povezanih s punk pokretom, te kako je isti pokret obilježio njihov rukopis u daljnjem izražavanju. Motivi koncerata, ulica, napuštenih zona gradova i tvrđava, to su mjesta mašte i protesta, propadanja i pripadanja, tijela u funkciji novih vrsta izražavanja i ikonografija koja postaje stav. Glazba, moda, odjeća i frizure postaju dresovi i uniforme koje govore - "When Attitudes Become Form".

Marko Vojnić rođen je 1980. u Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. Godine 2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter