O uređenju rotora građani, ali i struka

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prije tjedan dana Grad Pula je otvorio mogućnost građanima, institucijama te svim zainteresiranima da daju svoje prijedloge o tome kako bi trebalo urediti novi kružni tok u Šijani. Cilj je, kako navode u Gradu, uključiti što više pojedinaca i ustanova za pronalaženje najprihvatljivijeg rješenja uređenja, a prijedloge će analizirati povjerenstvo sačinjeno od predstavnika Grada i vanjskih stručnjaka radi lakše odluke u odabiru rješenja.

Prostor je velik i zahtjevan, ali na njemu nisu poželjni objekti s nekakvim funkcijom, kao ni upadljiva rješenja koja bi mogla odvraćati pažnju vozača.

Pokušali smo saznati što o najvećem kružnom toku u Hrvatskoj ima za reći struka.

Leonid Zuban, predsjednik Društva arhitekata Istre, smatra prikupljanje prijedloga svih zainteresiranih dobrom inicijativom.

- Kružni tok nije povoljno mjesto za neku javnu površinu ili neku drugu namjenu koja bi se mogla koristiti, kao što se u par navrata moglo čuti kroz komentare upitanih sugrađana, za to ima sigurno puno prikladnijih mjesta. Isto tako, samom uređenju kružnog toka treba pristupiti kao uređenju prometne infrastrukture, odnosno sam prostor se ne smije precijeniti i opteretiti pretencioznom simbolikom i težinom, kaže Zuban.

Predstavnici tvrtke AD arhitektura i dizajn Davor Mattichio i Alma Cvitan Mattichio kažu da predloženi pristup, temeljen na postavci da se do rješenja uređenja velikog rotora dođe prikupljanjem mišljenja različitih društvenih subjekata treba provjeriti u praksi.

- Pristup uključivanja zainteresirane javnosti uz istovremenu ponudu različitih rješenja od strane struke, kada se radi o većim prostornim cjelinama ili složenim prostornim zahtjevima ili zahtjevima gdje se isprepliću različiti prostorni interesi struka je već odavno ponudila, samo ga treba primijeniti, zaključuju iz AD arhitektura i dizajna

Porečka dizajnerica Kristina Kalčić, vlasnica tvrtke KKA vizualne komunikacije, kaže da podržava ovakvu inicijativu rada.

- Volim kad se pridaje važnost vizualnom doživljaju naše okoline, grada, ulica odnosno kružnih tokova. I sama imam ideju ostvariti šarene kružne tokove u svom Poreču pa je to za mene uvijek vrlo inspirativno. Mislim da bi jedno od rješenja vezanog za uređenje kružnog toka u Šijani bilo da se raspiše natječaj za struku (dizajnerima, arhitektima, urbanistima, kiparima....), a građani da vijećaju pa bi tako svi bili uključeni i nitko ne bi bio zakinut ili nezadovoljan, kako to vrlo često biva, zaključuje Kalčić. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter