O ulozi kulture u javnom prostoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrnaesti medunarodni književni festival «Pontes» u Krku i ove godine okuplja mnoga znana imena domace, ali i književne scene nama susjednih zemalja. Subotnje festivalsko otvorenje koje se zbilo unutar Frankopanskog kaštela na Kamplinu organizatori su iskoristili za još jedno predstavljanje slama - popularne forme povezivanja poezije i performansa kojom su «pontesovci» prije nekoliko godina «zarazili» domacu publiku. Ekipu slamera tom je prigodom predvodio Mario Kovac.

- Središnja tema oko koje ce se vrtjeti ovogodišnja festivalska dogadanja, a koja je ujedno obilježila i samo otvaranje «Pontesa 2009», vezana je uz problematiziranje aktualnih pitanja slobode govora, pisanja, slobode medija, cenzure... ali i pitanja uloge kulture u javnom prostoru, u kreiranju javnog mišljenja i komunikaciji opcenito - istaknula je jedna od organizatorica «Pontesa», spisateljica i knjižarka Katarina Mažuran Jurešic.

Gost otvaranja ovogodišnjeg «Pontesa» bio je Pero Lucin, rektor Sveucilišta u Rijeci koji je u razgovoru s Valerijem Jurešicem slobodu govora i izražavanja «obradivao» kroz razmatranje nedavnog studentskog bunta.

Tijekom iducih dana glavnina zbivanja odvijati ce se u krckom cocktail baru «Volsonis» gdje ce posjetitelji «Pontesa» u vecernjih satima imati prigodu o književnosti, ali i temama ovogodišnjeg festivala, raspredati s nagradivanim autorima poput Romana Simica Bodrožica i Nade Gašic, zatim s knjižarom i urednikom Sašom Nikolicem, pripovjedacicom Jasnom Held, ali i proslavljenim domacim hip-hoperom Edom Maajkom. No ni ovogodišnji «Pontes» nece proci bez «ljetne škole knjige».


Podijeli: Facebook Twiter