O trendovima stanovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec 16 godina krajem studenog u Puli se održava Medunarodno arheološko savjetovanje, a ove je godine tema skupa "Nastambe i stanovanje od prapovijesti do srednjeg vijeka". Na ovogodišnjem skupu, koji se kao i svake godine održava pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, od 24. do 27. studenog moci ce se poslušati zanimljive prezentacije brojnih domacih i inozemnih strucnjaka iz Italije, Rumunjske, Austrije, Madarske, Kosova i drugih zemalja.

Medunarodno arheološko savjetovanje otvara se u cetvrtak, 25. studenog, kada ce biti dosta govora o dekoraciji interijera u doba rimske vladavine, te o nastambama iz željeznog doba u Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Jordanu. Istog dana održat ce se i predstavljanje 19. izdanja strucnog casopisa "Histria antiqua" koje je ovaj put posveceno umjetnickim obrtima od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka.

U petak 26. studenog ce, izmedu ostalog, Maria Teresa Lachin sa Sveucilišta u Padovi govoriti o svakodnevnom životu prikazanom putem slika i mozaika iz rimskog doba, Julian Moga iz Rumunjske predstavit ce istraživanje o sinagogama i drugim mjestima za molitvu u istocnoj Europi u vrijeme Rimskog Carstva, a Anton Percan predstavit ce stanovanje i nastambe u starom Raklju.

Sva predavanja održat ce se na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli, osim u subotu, 27. studenog, kada ce gotovo sva predavanja biti posvecena istraživanjima na Vižuli, te ce se skup preseliti u Medulin u Blok 11 preko puta zgrade opcine.

Modni trendovi stanovanja koji danas zapljuskuju cijeli svijet postojali su i u anticko doba, a najcešce su bili izraženi preko fresko-slikarstva i mozaika. Te elemente svakodnevnog života osvijetlit ce nam na skupu strucnjaci iz Hrvatske i cijele Europe, pa svi zainteresirani mogu u programu pronaci nešto za sebe i prisustvovati izlaganjima buduci da je ulaz besplatan.

- Kao jedan od znacajnijih momenata ovog skupa istaknula bih predstavljanje vatikanskog izdanja cijele jedne knjige posvecene istraživanjima o kršcanstvu u Istri od kasne antike do kasnog srednjeg vijeka koje ce se održati u petak, 26. studenog, što je za nas iznimna cast. Takoder smo pocašceni što je od prošle godine MIC sastavnica i funkcionalni centar Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu, pa se sada njegova djelatnost prostire na podrucje cijele Hrvatske, a ne samo Istre. Dakle, nakon 15 godina konacno smo dobili i interno priznanje za naš mukotrpan rad nakon brojnih inozemnih priznanja, napomenula je Girardi Jurkic.


Podijeli: Facebook Twiter