O TE Plomin 3 ipak na tematskoj sjednici

Županijski vijećnici večerasi jedinstveni, hoće li i nakon tematske sjednice (Milivoj MIJOŠEK)
Županijski vijećnici večerasi jedinstveni, hoće li i nakon tematske sjednice (Milivoj MIJOŠEK)

O problematici TE Plomin 3 bit će, u roku od 21 dan, održana tematska sjednica Skupštine Istarske županije, zaključeno je jednoglasno večeras u Pazinu. Župan je zadužen da s nadležnim županijskim tijelima pripremi materijale za tematsku skupštinu, ali i nacrt odluke o raspisivanju referenduma te analizu njegovih pravnih i financijskih učinaka na Istarsku županiju.

Na tematsku skupštinu, čiji će datum biti naknadno određen, bit će pozvani predstavnici Vlade, ministarstava, HEP-a, kao i nezavisni stručnjaci da bi vijećnici dobili što potpuniju sliku i na temelju toga donijeli određeni akt. Vijećnici inzistiraju da se razmotri i valorizira upotreba zemnog plina sukladno načelu o primjeni najbolje raspoložive tehnike za taj energent. Poštujući načelo supsidijarnosti i s obzirom na to da će TE na ugljen imati značajni utjecaj na zdravlje i život ljudi, tražit će se očitovanje Gradskog vijeća Labina i vijeća općina na Labinštini.

Za Puris kriva uprava  

- Što Istarska županija poduzima da se spasi Puris, koji nije samo za Pazinštinu značajna tvrtka, već je istarski brend", zanimalo je na aktualnom satu Županijske skupštine Marina Rocea iz kluba vijećnika HDZ-HSS-a, na što mu je odgovor dao županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, kojeg je Istarska županija zadužila da rješava problematiku pazinske mesne industrije.

- Puris je prije desetak godina mogao kupiti svu peradarsku industriju bivše Jugoslavije, prisjetio se Antolović, koji je i sam bio zaposlenik te firme, te je dodao da vjerojatno ne bi završio u stečaju da je njegova uprava u zadnjih deset godina dobro radila. "Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) je sada podmetnula leđa da dio proizvodnje spasi, uzela je u zakup klaonicu krupne stoke u Pazinu i farmu Murari zajedno s mehanizacijom i repromaterijalom, kupila sva grla istarskog goveda, a nadamo se dobroj suradnji sa stečajnim upraviteljima", ustvrdio je Antolović te je naglasio da šansu Purisa vidi posebice u suradnji s lokalnim kooperantima.

Kada će se nastaviti gradnja Istarskog ipsilona, pitala je Maja Šarić iz kluba SDP-Zeleni, na što joj je dožupan Vedran Grubišić odgovorio da očekuju pokretanje radova na proljeće. Naime, u tijeku su pregovori koncesionara Bina-Istre s Vladom o produžavanju koncesije (trenutni ugovor traje do 2027. godine), odnosno izmjenama Zakona o koncesijama. Također koncesionar pregovora i sa Svjetskom bankom o visini kreditnih stopa, pojasnio je Grubišić koji se potom ispričao učenicima i roditeljima učenika zbog organizacijskih problema s prijevozom učenika na početku ove školske godine.

Turističko zemljište

U kojoj je fazi realizacija nove pulske bolnice, pitala je Lucija Debeljuh (klub SDP-Zeleni), a za riječ se javio načelnik županijske uprave Valerio Drandić kazavši da je u tijeku natječaj za dobivanje kredita potrebnog za izgradnju bolnice u visini od 600 milijuna kuna. Dobra je vijest da će kamate biti ispod četiri posto, rekao je.

Kad će početi naplata korištenja turističkog zemljišta zanimalo je Tedija Chiavalona (IDS-HNS) koji smatra da nakon 12 godina treba konačno natjerati turističke tvrtke "u kojima se dijele milijunske dividende" da uplate doprinos lokalnoj samoupravi, na što mu je dožupan Grubišić kazao da bi uplate trebale krenuti od listopada.

Na početku sjednice glasanjem je odbačen zahtjev Ive Uccija Miletića (Ladonja) o uvrštavanju u dnevni red dodatne točke o termoelektrani Plomin C, kao i onaj Antona Rupnika o zakazivanju posebne tematske sjednice o TE Plomin u roku od 15 dana. (Pišu Anđelo DAGOSTIN i Selvina BENIĆ; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter