O talijanskoj književnosti, jeziku, dijalektu…

Ilustracija
Ilustracija

U četvrtak u svečanoj dvorani pulskog Filozofskog fakulteta održat će se znanstveni skup "Prikazi i imaginariji talijanske kulture", i to zahvaljujući Odjelu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, a u povodu 40. godišnjice studija talijanistike u Puli.

Počeci talijanistike u Puli bili su akademske godine 1977./78. na tadašnjem Pedagoškom fakultetu, kada je krenuo četverogodišnji studij talijanskog jezika i književnosti. No, studij talijanskog jezika već je postojao i ranije, i to u dvogodišnjem programu na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji u kombinaciji s hrvatskim jezikom. Prve djelatnice četverogodišnjeg studija bile su, sada nažalost pokojne dr. Vera Glavinić i prof. Tea Vitale.

Potom je talijanistika bila dio Pedagoškog, zatim Filozofskog fakulteta, a sada novoutemeljenog odjela pulskog Sveučilišta, odnosno prije dvije godine formiranog Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije.

Svečano otvorenje bit će u četvrtak, 21. rujna u 10 sati, a

plenarna će predavanja imati Giulio Ferroni, s rimskog sveučilišta La Sapienza i Edoardo Lombardi Vallauri s Univerziteta Roma Tre iz Rima. Potom će izlaganja imati Franco Crevatin iz tršćanskog sveučilišta i prof. dr. Elis Deghenghi Olujić s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile.

Tijekom četvrtka u poslijepodnevnim satima te u petak tijekom cijelog dana i u subotu u jutarnjim satima izlaganja će imati gosti iz cijele Hrvatske, iz Italije te raznih europskih zemalja i svijeta gdje će biti predstavljene razne teme iz talijanskog jezika, književnosti, kulture, kao i kultura u doticaju.

Radni jezici su talijanski i hrvatski, a tematske cjeline odnose se na talijansku književnost, talijansku lingvistiku, dijalektologiju, talijansku kulturu i civilizaciju, prevođenje, te didaktiku talijanskog jezika i književnosti. Predviđeno je i tiskanje znanstvene monografije.

(V. BEGIĆ)Podijeli: Facebook Twiter