O Suncani i Severu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književni par Ludwig Bauer i Lidija Dujic gostovao je sinoc u Klubu hrvatskih književnika Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika u Puli. Dujic i Bauer gosti su ližnjanskog književnog svratišta Zvona i Nari te istoimene udruge, koja je u suradnji s Istarskim ogrankom DHK-a organizirala sinocnje druženje. Povod književnoj veceri bila je "Knjiga o Suncani i Severu", Ludwigov i Lidijin hommage Josipu Severu i Suncani Škrinjaric.

"Knjiga o Suncani i Severu" zapravo je biografija njihove veze, ali ne i klasicna biografija, jer ne sadrži godine, striktne podatke i kronologije. Lidija Dujic je u razgovoru s domacinima Ognjenom Radenom i Natalijom Grgorinic ispricala da je Suncana htjela napisati knjigu o Severu, no nije uspjela.

- Suncanu Škrinjaric upoznala sam kad sam radila scenarij za njen književni portret za HRT. Tada mi je pokazala svoju korespondenciju sa Severom i zajedno smo procitale ta pisma. U ovoj sam knjizi ja napisala esej o njoj, a Ludwig je napisao esej o Severu, rekla je Dujic.

Bauer je kazao da prema Suncani Škrinjaric ima veliki dug jer je ona hvalila njegove romane u ono vrijeme kada još nije bio poznat, dok je sa Severom dijelio puno stvari te da je od njega dobio zadatak da procita i posloži pjesme za njegovu prvu zbirku "Diktator".

- Zanimljiv je bio taj njihov odnos - on je bio boem, a ona gradanski usmjerena. Njezin je utjecaj na njega bio pozitivan jer ga je "natjerala" da živi urednijim i produktivnijim životom, kazao je Bauer.

Bauer i Dujic govorili su i o njihovoj višegodišnjoj suradnji, o samom cinu stvaranja, medusobnom utjecaju te pojmu samostalnog autora. Zakljucili su da si medusobno konstantno pomažu, a Bauer je naglasio da bi bez problema pristao da njegovih nekoliko zadnjih romana krasi i Lidijin potpis. Ona se s time pak nije složila i ustvrdila da, koliko god ona pomagala Baueru, vecinu posla on obavlja sam te da je struktura romana za nju prekompleksna. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter