O sudaru s divljači obavijestiti lovačko društvo

(E. STRENJA/Arhiva)
(E. STRENJA/Arhiva)

Istrčavši na prometnicu Pula - Vodnjan kod Fondola u ponedjeljak rano ujutro, tri divlje svinje izazvale su prometnu nesreću. U jednu je udario automobil kojim je upravljao 31-godišnjak iz Pule. Ona je uginula te ju je preuzeo lovočuvar pulskog lovačkog društva.

Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na prometnicama, osobito u jutarnjim satima te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.

Vozači također trebaju obratiti pozornost na moguću pojavu divljači na cestama izvan naselja, osobito na dionicama s vidno postavljenom prometnom signalizacijom koja upozorava vozače na to, ističu u PU istarskoj.

Vozač koji naleti na životinju na cesti, napominju u policiji, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom.

Prometne nezgode uzrokovane izlijetanjem divljači na istarskim prometnicama nisu neuobičajene, a koliko ih je lani ukupno bilo nismo saznali jer policija o njima ne vodi posebnu evidenciju. Prošle godine u listopadu u samo jednom danu zabilježena su tri slučaja naleta automobila na divljač, u kojima na sreću nisu nastradali putnici.

Kod Tinjana je, podsjetimo, jedan automobil potpuno izgorio nakon sudara s veprom, na Istarskom ipsilonu automobil je naletio na jazavca, a na ulazu u Medulin istrčala je srna u koju je udario automobil.

Lovačka društva, kojih na području Istarske županije ima 38, moraju obavijestiti koncesionara prometnica o područjima gdje se divljač može učestalo pojavljivati, kaže predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj.

- To lovačka društva i čine te su koncesionari dužni postaviti prometne znakove upozorenja od divljači na cesti, a vozači se toga moraju pridržavati. Trebaju osigurati automobil kaskom ili nekim drugim osiguranjem koje pokriva štete od divljači, kaže Prekalj.

Nema pravila, dodaje, na kojim lokacijama divljač češće izlazi na prometnice, to se događa po cijeloj Istri. Prije četiri do pet godina, navodi, to je bio problem na Poreštini, a ponekad se događa na Istarskom ipsilonu, dodaje Prekalj.

Vozač kad udari divljač dužan je to prijaviti lokalnom lovačkom društvu kojem ta životinja i pripada. Ako nema ozlijeđenih, može to prijaviti i osiguravajućem društvu, a policiji ako želi.

- Životinja koju je udarilo vozilo ulazi u kvotu odstrela, no najčešće se događa da je životinja zbog velikih ozljeda neupotrebljiva pa se onda treba uništiti u kafileriji na teret lovačkog društva, kaže Prekalj. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter