O stvaralaštvu Smareglie

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja 156. godišnjice rodenja Antonija Smareglije i Dana grada Pule u Svecanoj je dvorani Tone Peruško pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile održan prigodni koncertno-edukativni program na temu života i stvaralaštva ovog skladatelja.

Program je moderirala Tijana Barbic Domazet, ravnateljica Sveucilišne knjižnice u Puli, a brojne je posjetitelje pozdravila Adua Rigotti Smareglia, unuka Antonija Smareglie. Dr. Lada Durakovic, muzikologinja i glazbena urednica Hrvatskog Radija - Radio Pule, govorila je o životu Antonija Smareglie.

- Vrijeme njegovih posljednjih radova, vrijeme je i brojnih razocarenja, pogoršanja vida, neuspjele operacije i na koncu potpunog sljepila. Unatoc tome, Smareglia ne gubi vjeru u vlastitu kreativnost, diktira svoje partiture sinovima ili bliskim prijateljima. Publika, navikla na belkantisticku raspjevanost talijanskih opera ne razumije njegovu glazbu smjelih harmonija i bogatog kontrapuntskog tkiva, a otpor prema njegovom radu dodatno produbljuju optužbe na racun nedovoljne domoljubnosti.



Muzikologinja i novinarka našeg lista Nuša Hauser, koja pri pulskoj Sveucilišnoj knjižnici obraduje ostavštinu ovoga skladatelja, održala je predavanje naslovljeno "Il Caso Smareglia/Slucaj Smareglia - iz ostavštine Antonija Smareglie". Naglasila je da glavninu informacija prenose pisma.

- Naziru se i otkrivaju procesi osnivanja ustanova i udruženja, politicke, kulturne, društvene prilike, njihove dinamike i transformacije te privatni i meduinstitucionalni odnosi, zakonske odredbe i pravni postupci u odredivanju i upravljanju autorskim pravima, kazala je Hauser.

Prikazani su i segmenti, odnosno prvih petnaest minuta, dokumentarnog filma "Moc sudbine" redateljice Ines Pletikos, posvecenog Antoniju Smaregli, a u koncertnom dijelu programa njegova su djela predstavile pijanistice Tatiana Šverko Fioranti ("Barcarola, Il Chiostro" iz opere "Pittori fiamminghi") i Elda Krajcar Percan ("Danza delle Ondine") te mezzosopranistica Sofija Cingula, koja je u pratnji Elde Krajcar Percan izvela "Salve Regina" i "Ruhelos!".

U poslijepodnevnom dijelu programa na pulskom je Forumu ispred spomen-sobe Antonia Smareglije nastupio KUD "Lino Mariani" uz folklornu družinu iz Vodnjana te Puhacki orkestar Grada Pule.


Podijeli: Facebook Twiter