O strateškom planiranju u kulturi

S predavanja o strateškom planiranju u kulturi u INK-u (M. ANGELINI)
S predavanja o strateškom planiranju u kulturi u INK-u (M. ANGELINI)

Predavanja i radionice naziva "Strateško planiranje u kulturi na razini jedinica lokalne uprave, ustanova, udruga, izdavača, umjetnika... Istarske županije" održani su u petak u galeriji Vincent iz Kastva Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a u organizaciji nedavno aktivirane Istarske kulturne agencije (IKA). Kao što sam naziv kaže, radionice i predavanja bili su namijenjeni ustanovama, udrugama, izdavačima i umjetnicima, a najbrojniji su bili predstavnici udruga i ustanova, dok je umjetnika i izdavača bilo najmanje.

- Postoje različite forme u kojima se strategije pišu, no ono što ne smije izostati je cilj koji smo si s tom strategijom zacrtali, dakle do čega će strategija dovesti. Ovim predavanjima i radionicama kao cilj smo si zacrtali naučiti vas kako se one pišu i zašto su važne. Strategija se mora stalno revidirati, i to putem internog i vanjskog vrednovanja, jer ona nije samo skup lijepih želja, već realan dokument koji treba sadržavati i troškovnik koji podrazumijeva ekonomsko planiranje. Jednako je važno napomenuti da svi djelatnici u jednoj ustanovi ili udruzi moraju biti upoznati s tom strategijom, kazala je ravnateljica IKA-e Tajana Ujčić.

Boris Jurinić, voditelj Službe za strateško planiranje i analitiku Ministarstva kulture, prikazao je rad Ministarstva u domeni strateškog planiranja u kulturi. Istaknuo je da služba postoji tek nekoliko mjeseci te da je Istarska županija i njena strategija dobar primjer ostalim županijama što se tiče razrade na lokalnoj razini. Napomenuo je da se tijekom dva mandata ministra Biškupića ništa nije radilo na planu nacionalne strategije kulturnog razvoja te da je Istarska županija jedina u Hrvatskoj koja ima svoju strategiju.

Vladimir Torbica, pročelnik Odjela za kulturu Istarske županije, održao je izlaganje na temu "Od Istarske kulturne strategije (IKS) k strateškim planovima korisnika proračuna Istarske županije".

- IKS ćemo 2014. ili 2015. godine morati radikalno potresti i vidjeti što smo od zadanih ciljeva uspjeli ostvariti. Naravno, njihova realizacija ovisila je i ovisit će o sredstvima koja se za njih izdvajaju. Moram kazati da što se provedbe IKS-a tiče, nije zadovoljavajući odnos s jedinicama lokalne samouprave koje bi trebale provesti svoje strategije sukladno s IKS-om, kao što nije dosad bila zadovoljavajuća suradnja s Ministarstvom kulture jer na njihovoj razini strateška vizija nije postojala, kazao je Torbica.

Uslijedili su primjeri iz prakse pa je Darko Komšo govorio o strateškom planu Arheološkog muzeja Istre od 2012. do 2015. godine, Tamara Nikolić Đerić govorila je o strateškom planu Etnografskog muzeja Istre od 2013. do 2017. godine, Magdalena Vodopija je predstavila strateški plan udruge Sa(n)jam knjige u Istri od 2013. do 2015. godine, a Marino Jurcan govorio je o strateškom planu udruge Metamedij od 2012. do 2014. godine.

Sudionici su se potom podijelili u dvije grupe pa je Tamara Nikolić Đerić vodila radionice za ustanove, a Marino Jurcan za udruge. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter