O strateškim investicijama u ožujku u Saboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijedlog zakona o strateškim investicijama uskoro će u saborsku proceduru, najavili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji su danas u Splitu s još trojicom ministara i drugim dužnosnicima Vlade započeli s predstavljanjem Vladinih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva - Proinvestom.  

Odgovarajući na pitanja novinara o prijedlogu zakona o strateškim investicijama, Grčić je rekao da će taj zakon u proceduru "za par tjedana", a Vrdoljak je dometnuo kako će "u ožujku ići u saborsku proceduru". 

U stanci Proinvesta, Grčić je istaknuo da se nada da će Vlada na ovakvim skupovima uspjeti uvjeriti publiku da su mjere koje poduzima promišljeni i sistemski odgovor Vlade na poteškoće s kojima se suočava hrvatsko gospodarstvo.

"Planirano je ove godine ulaganje u gospodarstvo više od 70 miljardi kuna, od čega je 20-ak milijardi kuna javnih ulaganja u gospodarski oporavak,  a više od 50 milijardi kuna su investicije privatnog sektora", rekao je. Ako se to ostvari, dogodit će se rast gospodarstva u Hrvatskoj i po prvi put, kaže Grčić, bit ćemo brži i dinamičniji od EU. 

Na upit u koje će se projekte ulagati, Grčić je kazao kako su pokrenute pripreme niza projekata, posebice u energetici i prometu, kako se planirana i realizacija niza projekata javno-privatnog partnerstva.

Ove godine ćemo iz fondova EU financirati projekte u vrijednosti 2,2 miljarde kuna, a u 2014. godini očekujemo oko četiri miljarde kuna iz fondova EU, kazao je Grčić podsjećajući i kako će Hrvatska plaćati značajan iznos udjela za EU proračun. 

"Mi jedino kroz strukturne fondove i potporu ruralnog razvoja, odnosno poljoprivredu možemo kompenzirati iznose koje ćemo uplaćivati u EU fondove. Nadam se da ćemo u startu uspjeti iskompenzirati te iznose, a Hrvatska u drugoj i trećoj godini članstva u EU biti neto primatelj iz EU proračuna", kazao je Grčić.

Ministar Vrdoljak je podsjetio kako je u 23 godine od osamostaljenja u Hrvatskoj izgrađen samo jedan novi proizvodni pogon u energetici, a sadašnja Vlada u četvorogodišnjem mandatu planira početi graditi najmanje četiri nova energetska projekta.

Vrdoljak je kritizirao sporost u donošenju prostornih planova. 

Na upit kako komentira otvoreno pismo predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa u kojem kritizira Vladu i traži njenu rekonstrukciju, Vrdoljak je kazao kako je Sever trebao biti danas na predstavljanju vladinih mjera pa bi vidio informacije što Vlada radi, pa bi se nakon toga moglo sjesti s njime i čuti njegove prijedloge kako pomoći Hrvatskoj. 

Uz Grčića i Vrdoljaka, na prezentaciji u Splitu sudjelovao je i ministar turizma Veljko Ostojić koji je predstavio Strategiju razvoja turizma do 2020. i planove investicija u turizmu.

"Ove ćemo godine u turizam investirati između 2,6 milijardi kuna i 3 milijarde kuna, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine kada je investirano 1,6 milijardi kuna", reka je Ostojić novinarima u Splitu u stanci Proinvesta - predstavljanju ključnih Vladinih mjera za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva. Po Ostojićevim riječima, u ukupnim ovogodišnjim ulaganjima u turizama oko dvije milijarde kuna bi trebale biti privatne investicije.

Istaknuo je i dobru suradnju Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), koja nudi posebne kreditne uvjete za financiranje projekata u turizmu, uz kamate od 2, 3 i 5 posto, rok otplate od 17 godina uz četiri godine počeka. To je nešto što je pokrenulo investicijski interes u zemlji i što su prepoznali prije svega domaći turistički radnici i hotelijeri, kazao je Ostojić.

Najavio je i kako će za desetak dana biti predstavljena nova kreditna linija za male i srednje poduzetnike u turizmu, program kojeg Ministarstvo turizma priprema u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta,  HBOR-om i HAMAG-om.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić govorio je o mjerama aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini, a ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras o provedbi programa Poduzetnički impuls. Maras je podsjetio i kako je olakšano osnivanje tvrtki, iznoseći i podatak kako je otvoreno oko tri tisuće tvrtki za '10 kuna'. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter