O strahovima, osjecajima, previranjima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Elementarium II" Davora Rapaica (s podnaslovom "Krajolici") otvorena je u rovinjskom Zavicajnom muzeju. Autor pojašnjava da "Elementarium II" nije, kako može sugerirati naslov, nastavak prethodnog u kvantitativnom smislu ili u vremenskom slijedu, vec je jedna od njegovih dimenzija.

Kustos Muzeja Dario Sošic istaknuo je da je rijec o posebnoj vrsti umjetnika koji se koristi novom tehnologijom i materijalom 21. stoljeca - aluminijem.



- Njegovi objekti/elementi na tragu su novih tendencija, ciji razvoj zapocinje 1960-ih, a ocituju se u apstraktnom minimalizmu. I sam tonalitet sveden je na minimum, a cine ga svjetlo - sjena, crno - bijelo, linija i geometrijski oblici. Na prvi pogled, usprkos složenosti djela, u kojem ima metafizike i matematike, površnim gledanjem moglo bi se pogrešno zakljuciti da se radi o jednostavnom svijetu, istaknuo je Sošic.



No, jednostavnom svijetu tu nema mjesta jer, kako sam Rapaic veli, suzdržavanje od takozvane slikarske ruke, ekspresivne osobnosti crteža, umjetnicke slobode izraza i rukopisa, rezultat su svjesnog samosputavanja (mazohizma). U djelima autor progovara o svojim strahovima, mislima, osjecajima i unutarnjim previranjima.

"Elementarium II", cije je otvorenje privuklo veliki broj prijatelja i poklonika Rapaicevog umjetnickog izricaja, može se razgledati do kraja studenog.


Podijeli: Facebook Twiter