O statusu Kosor u HDZ-u odlučit će Visoki sud časti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O statusu Jadranke Kosor u HDZ-u odlučivat će Visoki sud časti, izjavio je danas glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, istaknuvši kako bivša predsjednica stranke svojim javnim istupima radi štetu HDZ-u, ali da ne želi prejudicirati odluke nadležnih stranačkih tijela.

"O konkretnom njezinom statusu odlučivat će nadležna tijela stranke, odnosno Visoki sud časti. Ja ne mogu prejudicirati nikakva rješenja", kazao je Brkić novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasio je kako se u ovom trenutku ne vode nikakvi stegovni postupci, "niti bilo kakve priče i prijetnje da bi se nekoga izbacilo iz stranke".

Potvrdno je odgovorio na pitanje radi li Kosor svojim izjavama štetu HDZ-u. "Naravno da radi. Vratimo film malo unatrag, pa pogledajte, dok je ona bila predsjednica stranke, je li bilo takvih istupa i što se događalo s onima koji su na takav, ili puno benigniji način istupali, odnosili se i kritizirali određene postupke vrha stranke. Što se s takvim ljudima događalo?", rekao je Brkić novinarima.

Istaknuo je da bi svi u HDZ-u trebali krenuti od sebe i svojim načinom rada i djelovanja pridonositi boljitku stranke. "Ovakav način na koji pojedinci unutar stranke medijski istupaju, neke stranačke stvari iznose putem medija i razračunavaju se s vodstvom stranke putem medija, mislim da ne doprinose boljitku stranke", poručio je Brkić.

Naglasio je kako se između Predsjedništva HDZ-a i Jadranke Kosor ne događa ništa, te da očito neki članovi stranke ne mogu shvatiti da su u HDZ-u nastupili neko novi procesi, "da su karte podijeljene malo drukčije nego što bi oni to htjeli".

"Iskreno se nadam da će svi članovi stranke raditi za boljitak stranke, da će frustracije izbaciti i da će raditi po Statutu, propisima i pravilnicima stranke", rekao je.

Upitan traži li Kosor dozvolu stranke za javne istupe, Brkić je odgovorio kako nema potrebe da bilo tko traži takvu dozvolu. 

"U jednoj takvoj organizaciji kao što je HDZ, to je velika stranke, mora postojati jedna koordinacija medijskih istupa svih njenih članova, jedan politički okvir u kojemu će istupiti. Takva je praksa bila uvijek, bila je i u vrijeme kad je predsjednica bila gospođa Kosor, ne vidim razloga zašto bi sada trebala biti nekakva druga praksa", rekao je. (Hina)

Kosor: Priprema se teren za moje isključenje

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša predsjednica te stranke Jadranka Kosor danas je izjavila kako iz javnih nastupa nekih njezinih stranačkih kolega vidi pripremu terena za njezino isključenje iz HDZ-a, naglasivši da sama, unatoč tim pritiscima i podmetanjima, nikada neće izaći iz stranke.

"Vjerojatno se radi o svojevrsnoj pripremi terena, ja to zovem topničkom paljbom, ona je počela davno", izjavila je Kosor. Naglasila je da "topničkom paljbom" smatra plasiranje u medije informacija da je za put u Rim, na poziv Europske pučke stranke, od stranke tražila da joj plati luksuzni hotelski smještaj i prijevoz zrakoplovom.

Ustvrdila je da iz pisma koje je poslala glavnom tajniku HDZ-a Milijanu Brkiću proizlazi da je samo pitala može li joj stranka snositi troškove puta, budući da je kao članica HDZ-a i pozvana na taj skup. 

"Jedno 20-tak dana se u medije pokušavalo plasirati da sam bahata, bezobrazna, i ja sam otkazala putovanje upravo iz tih razloga. Sama ću platiti troškove hotela jer sam otkazala tri dana prije toga", poručila je Kosor.

Klasičnim podmetanjem nazvala je i izjave nekih stranačkih kolega da je za nakit trošila stranačke novce.  

"Da, dobila sam jedan broš od HDZ-a za završetak pregovora, jako sam ponosna na to i s ponosom ću ga nositi i dalje. Neću ga vratiti, jer ovi koji danas traže da ga vratim nisu mi ga ni poklanjali", kazala je Kosor, naglasivši da je kao predsjednica HDZ-a nastojala živjeti skromno te da je racionalizirala poslovanje stranke. (Hina)

Karamarko: Ja ne izbacujem nikoga iz stranke

- Ja ne izbacujem nikoga iz stranke. Ako će gospođa Kosor ili bilo koji drugi član HDZ-a raditi protiv interesa stranke, davati izjave koje su protivne politici HDZ-a i nekim temeljnim stavovima, naravno da će statut morati odraditi svoj dio posla. Ali, mi se trenutačno ne opterećujemo tim slučajem, imamo drugih stvari, mislim da ona polemizira prije svega sama sa sobom, ustvrdio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Upozorio je da "postoji pritisak s terena" jer članovi pitaju kako se može događati da pojedinci iznose mišljenja koja nisu u skladu sa stavovima stranke. I Karamarka iritira što Jadranka Kosor nije na liniji HDZ-ovog vodstva kad je riječ o raspuštanjima gradskih i županijskih odbora i ratifikaciji sporazuma Tuđman - Izetbegović.

- Ovih će dana biti sazvano predsjedništvo i vjerujem da će se i o tome razgovarati, najavio je Karamarko koji je Jadranku Kosor i javno pozvao na suradnju. Doznajemo da joj je dosad više puta predložio da se sastanu i rasprave međusobne probleme, no ona je to odbila. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter