O slozi i zajedništvu kroz lektirni naslov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teatar Naranča svake godine u blagdansko vrijeme razveseli najmlađe nekom prigodnom predstavom ili pak lektirnim naslovom. Prije nekoliko godina zimu je najavila "Snježna kraljica", a lani je to bio "Šegrt Hlapić". Ove je godine ponovno na rasporedu bio jedan lektirni naslov, a termin je bio i više nego pogođen obzirom na vremensku prognozu.

Svevremenski roman Mate Lovraka "Vlak u snijegu" doživio je svoje prvo scensko uprizorenje ikad upravo na daskama Teatra Naranča, a sutra će taj naslov biti premijerno izveden u rasprodanoj dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra - bivši Pionirski dom gdje su mnogi tijekom djetinjstva, kao i niže potpisana novinarka, gledali filmsko uprizorenje toga djela.

Figura učitelja

Kroz dramatizaciju Hrvoja Zalara priču nam pripovijeda Učitelj koji je svjedočio nemilom događaju svog 4.b razreda. Radnja prati hrabre učenike koji se, nakon što učitelju pozli na izletu u Zagreb, moraju sami vratiti vlakom u selo. Uz zajedništvo, slogu i prijateljstvo uspiju ostvariti svoj naum: osloboditi vlak od nanosa snijega i sretno se vratiti u selo. Naravno, u cijeloj avanturi pomoć, odnosno utjehu, im pruža i neizostavna pjesma Arsena Dedića koja im daje snage i volje za rad "Kad se male ruke slože".

Važno je napomenuti da u predstavi su glumili polaznici Dramskog studija Teatar Naranča, koji zaslužuju pohvale za svoj trud i rad, jer je mnogima i to prva veća uloga, i svakako je bilo važno "razbiti tremu".

Predstava je edukativna, pokazuje važnost općeljudskih vrijednosti, te koliko je važna skromnost, jednostavnost i složnost, posebice u teškim trenucima te kako se na muci poznaju junaci. Također, na vrlo simpatičan i zoran način progovara o korupciji. Na zanimljiv je način djeci prikazan dio već zaboravljenog svijet za suvremene generacije, poput primjerice pojma zadruge ili pak nijemog kina te kako je to doprinosilo kvaliteti života unatrag sedamdeset godina.

Mladi glumci

Redatelj je Luka Juričić, dramatizacija je djelo Hrvoja Zalara, kostime potpisuje duo Laardesign – Renata i Ana Lea Janžić, a scenografiju, gdje je na vrlo simpatičan, a jednostavan način prikazan vlak, djelo je Fulvija Juričia i Martine Gašparović. Za glazbu se pobrinuo poznati pulski kantautor Bruno Krajcar, a za scenski pokret Katja Rabar.

Igraju: Lucija Pajca, Erik Vido, Marko Vodopija, Alessia Vodopia, Bruno Pendić, Marko Hasanović, Lana Ćus, Gea Gallo, Anja Brščić, Ajla Ališić, David Paćalat, Ikar Sofrić, Nikolina Despić, Eva Ikić, Staša Petković, Debora Sanković, Hana Marić Badanjak, Katja Rabar i Majkl Mikolić.

Junaci u knjigama Mate Lovraka su pak učestalo djevojčice i dječaci iz malih mjesta, a u njegovim je knjigama figura učitelja posebno važna. Teško je naići na njegov tekst bez figure učitelja ili bez razreda. Zbog toga su često književni kritičari navodili da je su družine neka vrsta toposa u dječjem romansijerstvu ovoga autora, a da je Lovrak bio istovremeno i realist i detaljist. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter