O seksualnosti ozbiljno, ali i opušteno

Boris Domagoj Biletić, Andrea Matošević, Darko Dukovski i Drago Orlić (Vanja  Grubišić)
Boris Domagoj Biletić, Andrea Matošević, Darko Dukovski i Drago Orlić (Vanja Grubišić)

U svečanoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile preksinoć je predstavljena knjiga "Istra 'spod ponjave - Povijesni erotikon istarski: od kraja 19. do početka 21. stoljeća" prof. dr. Darka Dukovskog koji je rekao da ideja za nju postoji barem 20 godina. Ove godine knjiga je ugledala svjetlo dana u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika Pula, a tema kojom se bavi izazvala je veliki interes pa se u prostranoj dvorani tražila stolica više. U ime nakladnika knjigu je predstavio dr. sc. Boris Domagoj Biletić, a podrobnije je o knjizi govorio doc. dr. sc. Andrea Matošević. 
 
On je nabrojao teme koje je Dukovski uzeo u zadatak da ih obradi poput braka, položaja homoseksualnosti, pobačaja ili tabu tema poput spolnosti svećenstva. Dotiče se autor i nekih opuštenijih tema koje su više vezane za etnografiju poput galebarenja, zavodnika s plaže s kojima je Dukovski razgovarao i pitao ih što rade kada ne rade, po zimi. Zadire Dukovski i u teme poput svingerskih klubova (Matošević je pritom duhovito napomenuo da ne misli na swing kao podvrstu jazza) koji su rezultat seksualne revolucije i FKK turizma. 
 
Osim toga, na poimanje seksualnosti u svijetu pa i u Istri djelovao je i razvoj tehnologije pa tako dolazi do snimanja prvih filmskih uradaka koje bi po današnjim mjerilima, napominje Matošević, teško mogli nazvati pornografskim, a takvi su se filmovi prikazivali i u pulskim kinima što je bio jedan od ispušnih ventila življa u vojnom i industrijskom gradu. Naravno, nije se mogla izbjeći niti tema prostitucije koju su austrougarske vlasti u Puli pokušale legalizirati. Da prostitucija nije bila tek marginalni biznis govori podatak da je Pula u to vrijeme imala deset bordela, a postojala je visoka, bordelska i konačno 
ulična prostitucija iz koje nije bilo povratka.
 
Uz to, kako kaže Matošević, knjiga se može čitati i kao svojevrstan rječnik termina jer donosi riječi koje više nisu u upotrebi.
 
- "Istra 'spod ponjave" završava kontempliranjem o komercijalizaciji seksa, a knjigu bi trebalo čitati i kao jedan vid preporuke kako bi se trebalo ponašati u krevetu, kaže Matošević koji hvali činjenicu što je knjiga pisana iz jako puno kutova i konzultirani su razni arhivi u Puli, Pazinu, Beogradu, Londonu..., a kao izvori Dukovskom su poslužili i filmovi, privatna pisma i ono što je Matoševiću posebno drago - stripovi.
 
Dukovski je, kako sam kaže, kao povjesničar pokušao zadržati objektivnost i ne nametnuti čitateljima svoj svjetonazor kada se radi o ovim temama, ali dopušta da se možda u nekoj rečenici izdao.
 
- Pokušao sam balansirati između raznih pojmova seksualnosti, uplašio sam se kada sam vidio koja sam vrata otvorio, kaže. "Sve je to trebalo izbalansirati i stvoriti jednu simpatičnu knjigu i čini mi se da sam u tome uspio. Neka pitanja koja sam postavio na početku knjige nisu do kraja odgovorena. 
Pišući knjigu učio sam iznova i opet se osjetio mlad i jako živ", kaže Dukovski koji je knjigu pisao s puno radosti i ozbiljnosti.
 
Predstavljanje je stihovima i svojim vrckavim komentarima začinio Drago Orlić koji se jako zabavljao čitajući knjigu.
 
- Kupite si tu knjigu i čitajte je, malo muž, malo žena, jer ovo je beletristika više nego znanost, poručio je Orlić koji se zapitao zašto Dukovski ne spominje mladiće koji su se priženili i otišli živjeti u ženinu kuću, a koji su u narodu poznati pod posprdnim nazivom pizdohrani, no Dukovski se bavi i njima. Štoviše, iznio je zanimljiv podatak da su u Hercegovini novopečeni muževi znali ići živjeti u supruginu kuću pritom uzimajući i njeno prezime što se u Istri nikad nije dogodilo. (M. RADIĆ)
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter