O sakupljanju boca i kradi u trgovinama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva izložba ovogodišnjeg ciklusa na Golom brdu iscekivana je uz dramaticne udare vjetra, pracene prijetecim kretanjem crnih oblaka po nebu. Umjetnicima su, kao i uvijek, došli ne samo iz Hrvatske "Rijeke, Zagreba i Pule), vec i iz nekoliko europskih zemalja - Njemacke, Italije, Slovenije, Srbije i Francuske. Naime, uz izložbu, na Golom brdu je važno i druženje umjetnika duboko u noc, razgovori o umjetnosti, ali i o pripremanju hrane i receptima.

Prvi ovogodišnji izlagac Milijana Babic iz Rijeke je izložila dva rada. Prvi na ulazu u studio Golo brdo je instalacija sacinjena od živežnih potrepština koje je Milijana krala u trgovinama kroz duže razdoblje. Tim je cinom željela skrenuti pažnju na težak financijski položaj umjetnika, koji ih prisiljava na ovako drasticne poteze.

Drugi rad je bio predstavljen kao video dokumentacija performancea izvedenog 2011. na ulicama Rijeke. Milijana je provela jedan radni dan skupljajuci prazne plasticne i staklene boce po kontejnerima i smecu. Za jednog radnog dana uspjela je skupiti boca u vrijednosti 26,5 kuna. Posebnost performancea što ga je Milijana izvela obucena u majicu sa natpisom Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Izložbe na Golom brdu podržavaju Istarska županija, Grad Rovinj, Turisticka zajednica Rovinja, a ovaj put se prikljucila i Zajednica Talijana Rovinja posudbom videoprojektora. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter