O Rockwoolovu otpadu doznali iz novina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Žalosno je da o odlaganju tehnološkog otpada iz tvornice kamene vune Rockwool na deponij Cere moramo saznavati iz tiska jer labinsko komunalno poduzece 1. maj, koje obavlja tu uslugu, Opcinu, kao svog suvlasnika, o tome nije obavijestilo", požalio se Klaudijo Lazaric (HSLS), vijecnik Kršana.

Retoricki se upitao kome je odgovoran Alen Golja, direktor 1. maja - svim svojim osnivacima, dakle lokalnim zajednicama na Labinštini, ili samo vecinskom gazdi - Gradu Labinu?

"Dozvola deponiranja te šljake nije blagoslovljena bez labinskog gradonacelnika Tulija Demetlike. Grad s natpolovicnim udjelima kroji politiku i 1. maja i Vodovoda, bez veceg utjecaja ostalih suosnivaca. Oba direktora ovise o volji i raspoloženju Demetlike pa se valjda i samo njemu osjecaju odgovornima. Ocito je da se u ovom poslu našla formula uspješnosti komunalnih tvrtki", ocjenjuje Lazaric.

Direktor komunalca Golja, podsjetimo, izjavio nam je ovog tjedna da je javnost bila pravodobno upoznata s deponiranjem otpada iz Rockwoola putem udruge Vetva Cere. Napomenuo je da za tim cak i nije bilo potrebe jer je rijec o uobicajenom otpadu, koji je svrstan u klasu ispod komunalnog, kakav odlažu na Ceru, te da su ga "morali smo zbrinuti po sili zakona jer je nastao na našem podrucju".

Lazaric, pak, veli da ne vjeruje analizama nadležnih tvrtki i ovlaštenih institucija, pa ni ministarstvu, koje je labinski komunalac, nakon novinskog upita, objavio na svojim internetskim stranicama. Prema tim dokumentima radi se o inertnom, po okoliš bezopasnom otpadu nastalom rušenjem, odnosno cišcenjem Rockwoloove kupolne peci.

"Imam pravo sumnjati kad se, s druge strane, nije vjerovalo onoj analizi jedne zagrebacke firme otprije dvije godine prema kojoj je taj otpad vrlo opasan. Nikad nije demantirana tocnost tih rezultata, vec su iz tvornice samo porucili da ta tvrtka nije ovlaštena za ispitivanja", napominje Lazaric.

Istaknuo je da, prema analizama državnih institucija nije štetno ni "ovakvo stanje u okolišu", pokazujuci pritom galeriju fotografija zadimljene kotline koju je nazvao dolinom suza. (I. RADIC)

Rockwool: Potpuno neopasan otpad

"Otpad iz kupolne peci potpuno je neopasan. Rijec je ostatku mješavine kamena, briketa i koksa, koji se vadi iz peci prilikom zaustavljanja proizvodnje. Dio tog materijala vracamo u proizvodnju, a ostatak se odlaže na deponij neopasnog otpada, kao što to predvida i zakon", priopcili su iz potpicanske tvornice kamene vune. Isticu da je ova tema postala važna iskljucivo jer se spominje - Rockwool!


Podijeli: Facebook Twiter