O referendumu za TE Plomin 24. rujna u Pazinu


Problematika nove plominske termoelektrane i raspisivanje referenduma naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Županijske skupštine, koja će biti vjerojatno 24. rujna u Pazinu, dan uoči svečane sjednice za Dan županije, saznajemo od predsjednika Skupštine Dina Kozlevca.

I vijećnici IDS-a su poslali zahtjev za uvrštavanje na dnevni red izgradnje TE Plomin 3, ali i raspisivanje referenduma. Krajem kolovoza su vijećnici s nezavisne liste Plinija Cuccurina tražili da se ta tema uvrsti na dnevni red, kao i rasprava o plominskoj TE, i dali prijedlog zaključka o izgradnji Bloka C. Usto, već više od godinu i pol traje bitka vijećnika Josipa Antona Rupnika iz Zelenog saveza za sazivanje izvanredne sjednice i raspisivanje referenduma o energentu za TE Plomin 3.

Na Savjetu IDS-a u Pazinu 13. kolovoza donesena je odluka da se ide na referendum o Plominu pa se to sada operativno odrađuje. Zahtjev IDS-a potpisuje Tedi Chivalon, predsjednik Kluba vijećnika IDS-a i HNS-a u Županijskoj skupštini.

U dopisu naslovljenom na Kozlevca moli ga se da on u dogovoru sa županom Ivanom Jakovčićem zaduži nadležna upravna tijela da pripreme sve materijale. "Sukladno prethodnim zahtjevima vijećnika iz redova pozicije i opozicije te saznanjima koja imamo iz sredstava javnog priopćavanja vezano za gradnju novog bloka TE Plomin, smatramo potrebnim da se Skupština Istarske županije izjasni o tom zahtjevu, a nakon toga i direktno zainteresirani žitelji Istarske županije", obrazlaže se u zahtjevu.

Vijećnici s Cuccurinove liste u svom prijedlogu zaključka navode da ne mogu bez uvida i rasprave prihvatiti stav povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš izgradnje Bloka C da je taj zahvat prihvatljiv za okoliš te da bi Županijska skupština trebala upotrijebiti "sva propisima dozvoljena sredstva" da zahvat bude sukladan županijskim propisima, odnosno prostornom planu. Nakon informiranja o energentu, studiji i drugim aktivnostima o izgradnji Bloka C, na izvanrednoj Skupštini vijećnici bi trebali donijeti zaključke, smatraju oni.

Podsjetimo, iz Ministarstva uprave već su javili da bi eventualno raspisivanje referenduma o Plominu bilo nezakonito, jer to nije problematika koja je u nadležnosti Županije i riječ je o investiciji u energetiku koja je od interesa za hrvatsku državu. Jednako je obrazloženje bilo upućeno i 1996., kada je Županijska skupština raspisala referendum za energent za TE Plomin 2. Hoće li se povijest ponoviti? Skupština ima 41 vijećnika, od kojih je 20 iz IDS-a. (S. BENIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter