O raskolu u SDP-u doznali - slucajno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nisam clan SDP-a još od prije izborne konvencije proljetos. Izašao sam iz stranke zbog neslaganja s tadašnjim i sadašnjim predsjednikom Ljubomirom Siroticem, a tada je iz SDP-a otišlo još 16 clanova", rekao nam je Graziano Cerneka, dugo godina prvi covjek višnjanskog SDP-a, a od prošlih lokalnih izbora direktno izabrani zamjenik nacelnika Opcine Angela Matticha - i to kao SDP-ovac.

Koalicija Mattichevih nezavisnih i tamošnjeg SDP-a preuzela je upravljanje Opcinom Višnjan nakon pretposljednjih lokalnih izbora. Srušili su IDS koji je u Višnjanu obnašao vlast od osnutka opcine. U ožujku 2008. stranacku organizaciju od Cerneke je preuzeo Sirotic, a zamjenica mu je bila mlada Katarina Justic.

Prije ovogodišnje izborne konvencije sijevnule su neke iskre u razgovoru s potpisanom novinarkom, ali nitko nije bio spreman reci u cemu je stvarno problem unutar višnjanskog SDP-a. Problemi su se dali naslutiti u nekoliko navrata na sjednicama Opcinskog vijeca, gdje je Sirotic jedini SDP-ov vijecnik, a nekoliko se puta u raspravama i glasanju priklonio oporbenim IDS-ovcima i time naljutio koalicijske partnere s Nezavisne liste, ali i donacelnika Cerneku.

Na ovogodišnjoj izbornoj konvenciji clanovi su birali predsjednika izmedu dva kandidata, Sirotica i Nikice Dragovica, koji je bio uvjeren u pobjedu. Pobijedio je Sirotic. Cerneka kaže da je za tu pobjedu zaslužno sedam clanova koje je Sirotic uclanio ogriješivši se o statut SDP-a, bez konzultiranja Predsjedništva.

"U stranci sam od 1958., otkad sam punoljetan, a nas 17 izašlo je prije konvencije i zapravo se u stranci dogodio raskol. Pokušao sam to sprijeciti cim smo primijetili da je Sirotic uclanio nove ljude bez znanja Predsjedništva. Zvao sam tajnika središnjice, razgovarao sam i s predsjednikom i tajnikom županijske organizacije, jer smo imali i problem s ljudima koji nisu redovito placali clanarinu.

Prije izborne konvencije konacno je, na moje inzistiranje, stigla lista clanova koji imaju pravo glasa, ali na njoj su svejedno bili i oni sporni clanovi. Ponovno sam inzistirao i stigao je pisani nalog iz županijske organizacije da ih se ispiše, ali oni su svejedno glasali i nije bilo nikakvih reperkusija.

O svemu tome znaju Igor Dragovan i Zoran Milanovic, ali nitko ništa nije poduzeo niti kad se nas 17 ispisalo jer im ocito nije stalo. Možda i jer ne koaliramo s IDS-om kao na državnoj razini", ispricao nam je Cerneka.

Osim njega, bivši SDP-ovci su i neki s izborne SDP-ove liste na posljednjim lokalnim izborima i neki raniji višnjanski vijecnici: Ivan Fabac, Edo Sinožic, Saša Ukušic, ?anpiero Mendica… Katarina Justic, koja je ranije bila Siroticeva zamjenica, nije izašla iz stranke, ali tražila je da je ispišu da bi se uclanila u pulsku organizaciju jer se preselila prije godinu dana. Nije dobila poveznicu, ali nije niti aktivna u politici.

Što na to kaže Ljubomir Sirotic? "U svakoj stranci neki ljudi izlaze, a novi dolaze. Trenutno imamo više od 20 clanova i nema problema u višnjanskoj organizaciji SDP-a. Cerneku nismo mogli zadržati. On vec dugo zapravo pripada nezavisnima", bio je jedini komentar covjeka kojemu je prije izbora iz stranke izašlo 17 ljudi, glasalo ih je navodno 30-ak, a sad ih je 20-ak. I, naravno, nema problema ni medu višnjanskim ezdepeovcima.

Ova je prica izašla slucajno na vidjelo, kada smo pitali Cerneku o sasvim drugim stvarima. Zašto je šutio o tome, zanimalo nas je, a odgovor je upravo nevjerojatan: nije htio razracunavati se u javnosti. A covjek obavlja javnu funkciju i politika je javna stvar!!!


Podijeli: Facebook Twiter