O Puli u vrijeme angloameričke uprave

Današnja Jeretova ulica u Puli nakon savezničkog bombardiranja 1944. godine
Današnja Jeretova ulica u Puli nakon savezničkog bombardiranja 1944. godine

U pulskoj komunalnoj palači danas je predstavljen program obilježavanja 65. obljetnice prestanka angloameričke vojne uprave nad Pulom. Organizatori su Udruga antifašističkih boraca i antifašista Pule, pod pokroviteljstvom Grada i Istarske županije. Presici su prisustvovali i gradonačelnik Boris Miletić, njegov zamjenik Fabrizio Radin te predsjednik UABA-e Pule Livio Blašković i tajnik Udruge Zdravko Macura.

Miletić je rekao da je 1945. godina za većinu gradova značila kraj rata, no Puli je uslijedila dvogodišnja angloamerička vojna uprava. U gradu koji je bio potpuno razoren, a većina ga je žitelja napustila, obnova je počela tek nakon ukidanja te uprave, 17. rujna 1947. godine, stoga je taj datum za Pulu vrlo značajan.

Macura je naveo da program počinje sutra u 11 sati predavanjem profesora Raula Marsetiča na temu "Pula u vrijeme angloameričke vojne uprave", u Domu antifašista.

Od sutra se u Sveučilišnoj knjižnici može pogledati i izložba tiskovina koje su izlazile u to vrijeme, odnosno od '45. do '47. godine.

U ponedjeljak od 9 sati predstavnici antifašista položit će vijence u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašista, na Gradskom groblju na spomeniku palim antifašističkim borcima, na Vodnjanskoj cesti na spomeniku palim borcima u obrani Elektromlina i, prvi put, u parku kod katedrale na spomeniku žrtvama s Vargarole.

U 11 sati u INK-u održat će se svečana sjednica Skupštine pulske UABA-e, kada će se prikazati i dva dokumentarna filma - "Istina o Puli" i "Addio Pola". (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter