O provedbi ekološke politike EU ovisi budućnost naše djece

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je plenarnoj sjednici Odbora regija EU-a u Bruxellesu, te je izabran za zamjenika predsjednika Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju (ENVE). Župan Flego izrazio je zadovoljstvo što će do ožujka 2020. godine, koliko mu traje mandat, imati priliku obnašati ovu značajnu funkciju.

- Standardi zaštite okoliša EU-a među najvišima su u svijetu, a naša je zajednička misija i dužnost nastaviti provoditi učinkovite ekološke politike. O njima ovisi budućnost naše djece i generacija koje će uslijediti, naglasio je Valter Flego, dodajući da upravo regije igraju važnu ulogu u promicanju održivog razvoja na svojim područjima.

ENVE povjerenstvo jedno je od šest povjerenstava koje djeluje u sastavu Odbora regija Europske unije, a bavi se pitanjima klimatskih promjena, energije iz obnovljivih izvora, politike okoliša i nove energetske politike.

Na sjednici je izabran i novi predsjednik Odbora regija - Karl-Heinz Lambertz iz Belgije koji je, obraćajući se prisutnima, istaknuo da Unija treba više osluškivati građane time što će više uključivati lokalne i regionalne vlade.

U Bruxellesu je tijekom jučerašnjeg dana održana i sjednica Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije kojoj je prisustvovao i istarski župan Flego. Na sjednici su učlanjene dvije nove regije - Kalabrija i Zapadna Hercegovina, te su definirani zajednički prioritetni projekti kako bi ih se što učinkovitije pripremilo za nadolazeće EU fondove. Poseban naglasak stavljen je na izvještaje o učinjenom po komisijama te budućem radu istih.

Župan Valter Flego je održao i niz bilateralnih razgovora s talijanskim kolegama o svim kandidiranim projektima Istarske županije na programe prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter