O problemima ovisnosti roditelja i udomiteljstvu

Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)
Ilustracija (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu međunarodnog Dana prava djeteta Humanitarna udruga OAZA, Udruga udomitelja Istarske Županije i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, a u suradnji s udrugom Institut, organizirali su 14. Regionalni susret svih dionika skrbi o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Susret se održao u Društvenom centru Rojc, a tema ovogodišnjeg susreta bila je "Problemi ovisnosti roditelja i udomiteljstvo djece".

- Susretom se nastavlja promocija udomiteljstva djece u Istri, a izlaganjima i diskusijama o problemima djece u obiteljima ovisnika naglašena je potreba izdvajanja i smještaja ugrožene djece u kvalitetnu zamjensku obitelj, navela je Eva Bačac Husak iz Udruga Oaza.

Sudionici su svojim izlaganjima, i primjerima iz prakse, pridonijeli sagledavanju cijelog niza problema djece u obiteljima ovisnika, te su svojim prijedlozima i zaključcima tek djelomično potakli inicijativu jačanja odnosa i utjecaja cjelokupne zajednice prema što kvalitetnijoj skrbi o navedenoj djeci. Problemi ove djece su, kako je rečeno, vrlo složeni, te će za njihovo rješavanje biti potrebno izuzetno mnogo napora svih dionika skrbi kako bi konačna rješenja bila u najboljem interesu djece.

Budući da je ovo mjesec borbe protiv ovisnosti, na susretu je predloženo da se na više razina organiziraju okrugli stolovi i rasprave s tematikom problema djece u obiteljima ovisnika. Vrlo je bitno, zaključeno je, raditi na usklađivanju različitih percepcija svih sustava s obzirom na ovisnike, te sve dionike skrbi umrežiti na način da se roditelji ovisnici i obiteljska situacija prati od samog rođenja djeteta. Usporedo s time treba raditi na profesionalizaciji udomiteljstva i formiranju mobilnih timova podrške udomiteljima. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter