O prijateljstvu i sudbinskim luzerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu 10. medunarodnog festivala komornog teatra Zlatni lav, koji se u Umagu održava do 5. srpnja, sinoc su u kazalištu uprizorene predstave "Brana" Conora McPhersona u režiji Mateje Koležnik zagrebackog Gradskog dramskog kazališta "Gavella" te "Jonah i Otto" Roberta Holmana u režiji Zijaha A. Sokolovica, iz produkcije Gradskog kazališta - Doma kulture Sisak "Kristalna kocka vedrine".

Prva je na programu bila "Brana" s Draženom Kühnom, Svenom Šestakom, Ozrenom Grabaricem, Svenom Medvešekom i Ksenijom Pajic. Njih, kao Jacka, Brendana, Jima, Finbara i Valerie, odlikuje predana uronjenost u karaktere društvenih samotnika, stalnih gostiju irskog lokalnog birca ciju beskonacnu svakodnevicu promijeni dolazak žene iz grada.

Publika Zlatnog lava "Branu" je ocijenila s 4,24, dok je druga predstava "Jonah i Otto" dobila ocjenu 4,51.

O predstavi "Jonah i Otto", u kojoj su glavni likovi 26-godišnji Jonah (Dražen Šivak) i 62-godišnji Otto (Zijah A. Sokolovic), Sokolovic je rekao: "Ova tema Roberta Holmana stvarno je prisutna kod nas, jer nas je individualna, kapitalisticka i nacionalisticka globalizacija dovela u ružno vrijeme u kojem se teško diše. Imamo li prijatelje ili ne? Jesu li nam prijatelji svi koji su naše vjere? Da li su prijatelji samo oni koji su u našoj stranci? Da li su prijatelji samo oni koji dolaze kod nas na godišnji odmor, budu tu mjesec dana i onda odu? Tko je prijatelj? Što je prijateljstvo? Time se bavi ova predstava na jedan vrlo lijep i jedan vrlo umjetnicki nacin". (B. CUSTIC JURAGA)

Više u tiskanom izdanju od 1. srpnja


Podijeli: Facebook Twiter