O prijateljstvu djevojcice i lisice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S velikom pažnjom i puno emocija, 200-tinjak pulskih osnovnoškolaca od prvog do cetvrtog razreda odgledalo je u punom kinu Valli, na Dan planeta Zemlje, sjajan francuski film "Lisica i dijete".

Ispricana na vrhunskoj autorskoj, profesionalnoj i tehnickoj razini, carobna je to prica o prirodi i prijateljstvu izmedu djevojcice, desetogodišnje Lile, i lisice Titou. Kako je djeci u uvodu objasnio filmski kriticar Elvis Lenic, film slavi prirodu, ali i ukazuje da postoji razlika izmedu ljubavi i posjedovanja.

Za odlicnu ulogu djevojcice Lile, Bertille Noël-Bruneau bila je nominirana za Young Artist Awards kao najbolja mala glumica.

Redatelj filma Luc Jacquet, inace biolog po struci, osim zadivljujuce vizualnosti i naracije, rafinirano je osigurao filmu strucnu dimenziju da bi bila razumljiva djeci osnovnoškolskog uzrasta. Film nije tek bajka sa sretnim završetkom, vec sadrži vrlo dramaticne dogadaje u divljini, kao i iznimno opasne susrete djevojcice s gladnim vukovima ili medvjedom, no ipak, uz tužniji epilog, na koncu ipak pobjeduje ljubav.

U naknadnoj diskusiji u zraku je ostalo pitanje je li lisica Titou umrla ili ipak preživjela, a vecina djece, uz pokojeg skeptika, povjerovala je u sretan kraj. Iskreni djecji pljesak na pocetku i posebno na kraju filma nostalgicno je podsjetio na slavnije dane filma i filmske kulture.


Podijeli: Facebook Twiter