O prenamjeni Dragonere i prije natjecaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom 2000. i 2001. godine nisam bio detaljno upoznat s postupkom prenamjene zemljišta na Dragoneri iako se o njoj razgovaralo i prije i poslije oglašavanja prodaje tog zemljišta u Glasu Istre, kazao je istarski župan Ivan Jakovcic koji je nakon Bruna Nefata, nekadašnjeg ravnatelja županijskog Zavoda za prostorno planiranje, danas ispitan kao svjedok u postupku što se na Županijskom sudu u Puli vodi protiv nekadašnjih celnika Opcine Vodnjan - Uliane ?uric, Lidije Delton i Marjana Rudana, izmedu ostalog i zbog prodaje Dragonere.

Njihovim svjedocenjem, ocitovanjem troje optuženika koji su ostali pri vec iznesenoj obrani te citanjem izvoda iz kaznene evidencije predsjednica sudskog vijeca Sena Midžic Putigna je završila dokazni postupak u ovom maratonskom procesu, a završne govore stranaka saslušat ce 3. svibnja nakon cega bi trebala uslijediti i presuda.

"Ne sjecam se" i "nisam znao"


Bruno Nefat posvjedocio je da je, nakon što je prijedlog izmjene prostornog plana za zemljište na Dragoneri vec prošao, uvidom u kartografski prikaz cestice broj 19 katastarske opcine Peroj (Dragonera) te uvidom u stare planove uoceno da je od jedne nastalo više novih cestica.

- Ne sjecam se tko me tocno nazvao iz Opcine Vodnjan, moguce da je to bila Lidija Delton, ali tada sam toj osobi u telefonskom razgovoru rekao da je rijec o tehnickoj pogrešci koja se može riješiti tako što ce se Županijskoj skupštini uputiti poseban amandman od strane vijecnika Skupštine. Planirali smo prenamjenu tog zemljišta, a ona se financira iz županijskog proracuna, kratko je svjedocio Nefat.



Župan Ivan Jakovcic, koji je u inkriminirano vrijeme bio ministar europskih integracija, na upit sjeca li se da je s ostalim clanovima Nadzornog odbora Brijuna u ožujku 2000. obilazio Dragoneru i da se tada govorilo o prenamjeni zemljišta odgovorio je da zna da se o ambicijama Vodnjana i razvoju turizma razgovaralo u više navrata te da je na Dragoneri bio više puta sam ili s drugim osobama.

- Tadašnja nacelnica opcine Vodnjan tražila je nacine financiranja opcine. O detaljima nisam puno znao jer sam tada bio ministar u Racanovoj Vladi, ali znam da je intencija bila da se financiraju kanalizacija i drugi projekti Vodnjana. Sjecam se da je Delton govorila da Vodnjan pliva u fonji i da ce, dok je ona nacelnica, to riješiti.

Govorilo se o odredenom zemljištu, moguce i o prenamjeni, ali se sada sa sigurnošcu ne mogu sjetiti detalja, niti sam tada u njih ulazio. Sjecam se da je natjecaj o prodaji Dragonere objavljen u Glasu Istre i da sam tada bio u Zagrebu. Moguce je da sam od Delton ili tadašnjeg župana Steve Žufica ili pak neke druge osobe doznao da imaju strateškog partnera koji je spreman ulagati u to zemljište, graditi hotele i slicne sadržaje i da se zato ide u prodaju.

Da su to zemljište kupili austrijski ulagaci doznao sam tek iz medija iz kojih sam doznao i za tvrtku Darija. Do pocetka lipnja 2001. godine bio sam ministar, a koncem tog mjeseca postao sam župan. Tek kasnije sam u svojstvu župana upoznao gospodina Adamija iz Beca (Andreas Adami, direktor austrijske tvrtke Tectobeta koja je imala 25 posto vlasnickog udjela u Dariji op. a.) koji je partner u tom projektu te ljude iz tvrtke Darija. U vrijeme prodaje Dragonere nisam znao cijenu po kojoj je prodana.

Iako nisam znao detalje te prodaje, mogu reci da sam i tada podržavao, a i danas nacelno podržavam projekte na priobalju, jer smatram da je to dobro za Vodnjan. Tijekom 2000. i 2001. godine nisam bio upoznat s tijekom postupka prenamjene zemljišta. Nakon svih medijskih napisa pogledao sam odluke temeljem kojih je proveden postupak prenamjene Dragonere iz zone sporta i rekreacije u zonu komercijalne izgradnje i turizma i našao sam da su nadležna tijela opcine, odnosno opcinsko poglavarstvo i nacelnica, proveli svu potrebnu proceduru.

Protiv takvih odluka nisam išao jer sam smatrao da se radi o atraktivnom poslu od interesa za Vodnjan. Mislim da se o prenamjeni zemljišta razgovaralo i prije i poslije objave natjecaja jer je to bio jedini resurs kojim je Opcina raspolagala, kazao je Jakovcic.

Dragonera spava zimski san


Na pitanje zamjenika županijskog odvjetnika kada je upoznao ljude iz Hypo banke Gerharda Kuchera i Wolfganga Kulterera Jakovcic je kazao da Kuchera nije nikada upoznao, dok se s Kultererom sastao tri ili cetiri puta.

- Upoznao sam ga 2001. godine kada sam vec postao župan. Kao i mnogi drugi, Kulterer je tražio razgovor sa mnom i primio sam ga. Ali u vrijeme prodaje Dragonere nisam s njim imao nikakvih kontakata. Ne sjecam se je li mi Žufic pricao da je 2000. godine primio kakvu delegaciju Hypo banke, ali znam da je kao župan bio jako angažiran i primao razna izaslanstva. Ne znam ima li to kakve veze s ovim postupkom, ali Žufic me pozvao na otvorenje Raiffeisen banke u Puli na kojem je bio i Joerg Haider, ali tada sam to odbio jer se nisam htio susresti s tim covjekom, kazao je Ivan Jakovcic, za kojeg nitko više nije imao nikakvih pitanja pa je na upit ima li što dodati svojem iskazu kazao da se oko vrijednosti zemljišta na Dragoneri stvara fama.

- Treba imati na umu cijene koje država danas utvrduje za turisticko zemljište s infrastrukturom i usporediti ih s tadašnjim cijenama zemljišta za Barbarigu, Dragoneru i Porto Mariccio, koji su bili bez infrastrukture, a nemaju je ni danas ili imaju nešto malo. Da je to onda bilo toliko povoljno, sigurno bi bilo i drugih zainteresiranih. No danas, ni nakon 11 godina, na Dragoneri se još uvijek ništa ne dešava, zakljucio je svoje svjedocenje Ivan Jakovcic koji o ostalim tockama optužnice koje terete Ulianu ?uric, Lidiju Delton i Marjana Rudana nije imao nikakvih saznanja.


Podijeli: Facebook Twiter