O povlačenju iz posla razmišlja sve više ribara

Uvedu li se ograničenja ribari će razmisliti hoće li nastaviti s ribolovom (M. ANGELINI)
Uvedu li se ograničenja ribari će razmisliti hoće li nastaviti s ribolovom (M. ANGELINI)

Mnoge ribare privlači ideja o privremenom pa čak i stalnom povlačenju iz ribolova, što EU potiče nemalim sredstvima. No, hrvatski ribari morat će još pričekati na odluku hoće li ostati u svojoj branši ili će uzeti novac i povući se iz ribarstva.

Prema tvrdnjama Vladana Bojića, donedavnog predsjednika Ceha ribara Hrvatske, a sada člana Savjetodavnog vijeća za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatska bi za takozvani scrapping ove godine mogla povući šest milijuna eura za stalnu obustavu te milijun za privremeni prestanak rada.

Ali to ostaje tek kao mogućnost. Za dobivanje tog novca Hrvatska je prethodno trebala dobiti zeleno svjetlo Europske komisije za svoje planove upravljanja, što međutim još nije dobila, te bi planove morala provoditi najmanje šest mjeseci. Dakle, EK bi što prije trebao potvrditi planove upravljanja da bismo uhvatili posljednji vlak sa sredstvima iz EU-a namijenjenim ribarima.

Ako ta sredstva ipak ne dobijemo, što se čini izglednijim scenarijem, krivca je očito vrlo lako pronaći. Naime, Bojić kaže da su u Upravi za ribarstvo odgovore na zamjerke EK-a oko planova upravljanja trebali poslati još u studenom lani, a oni su to učinili tek u ožujku.

Pitanje je, međutim, što i da sredstva sjednu na državni račun, jesu li ribari uopće zainteresirani za povlačenje iz posla. Bojić je uvjeren da jesu. Kaže da je interes zapravo izuzetan, pogotovo plivaričara, koji su trenutno u velikim problemima, odnosno, kako kaže Bojić, upitan je njihov opstanak.

Ističe da su znanstvenici, koje je angažirao EK, nedavno zaključili da je sardon, odnosno inćun u Jadranskom moru prelovljen. Zbog toga Komisija predlaže smanjenje broja radnih dana plivaričarima. Bojić tvrdi da se, ako takvo ograničenje stupi na snagu, a spominje se maksimalnih 120 radnih dana, plivaričari mogu bez ikakvih dvojbi odlučiti na povlačenje iz ribarstva uz dobivanje naknade.

Vrsarski ribar Roberto Paris opovrgava Bojićevo uvjerenje da su plivaričari jako zainteresirani za povlačenje iz posla. Njega ne da to ne zanima, nego je uvjeren da će njegov sin nastaviti tradiciju i preuzeti plivaricu. Paris je nedavno kupio i novi brod pa bi odlazak iz ribarstva doista bio nelogičan potez. On kaže da se od ribarstva može živjeti, ali treba imati osiguran otkup i uredno plaćanje. Bez te dvije stavke, svaki će se ribar naći u problemima. (B. ŽIŽOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter