O povijesti ucili kroz modne kreacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sigurno se velik broj danas vec odraslih žena sjeca trenutaka kada su kao djevojcice maštale o tome da se barem jednom nadu u ulozi princeza, grofica ili dama na dvoru iz nekih davnih vremena. Snovi koji su vjerojatno potom rezultirali izvlacenjem razno raznih krpica iz maminih ormara i pokušajima stvaranja nekih vlastitih kostima. Tko zna kako bi bile sretne da im je netko tada dao mogucnost da nacrtaju svoje kreacije, na temelju kojih ce im profesionalna krojacica sašiti prave kostime u kojima ce imati priliku prodefilirati cijelim gradom.

Upravo se to dogodilo na ovogodišnjoj Giostri, poreckom povijesnom festivalu koji je male, ali i puno velikih Porecana i Porecanki vratio tri stoljeca unazad, a sretnici koji su imali prilike vidjeti kako se iz njihovih crteža radaju pravi kostimi bili su Chiara Restovic, Leonarda Lovrekovic, Patrik Pamic, Andela Dejanovic i Klara Ritoša.

Pripreme za festival trajale su gotovo citave godine, a jedan od projekata bila je i likovna radionica pod nazivom "Budimo kreatori mode iz doba Giostre - od ideje do realizacije" kojoj se odazvalo cetrdeset i šest ucenika iz Osnovne škole Porec i Talijanske osnovne škole Bernardo Parentin. Osim same ideje o izradi kostima koje ce njihovi kreatori nositi za vrijeme trajanja festivala, cilj cijelog projekta bila je i edukacija mališana o znacajkama kulture odijevanja i novovjekovne povijesti Poreca. Likovnoj radionici prethodile su edukativne šetnje povijesnom jezgrom grada, upoznavanje s plemickim obiteljima koje su tamo živjele, te proucavanje nacina odijevanja u razdoblju baroka. U ovome je dijelu mališanima pomogla modna dizajnerica Marinela Stojnic koja im je pomocu slika muške, ženske i djecje odjece iz 17. i 18. stoljeca, te opisima haljina, šešira, cipela i torbica i karakteristika materijala od kojih su oni bili napravljeni, uspjela pomoci da se maštom vrate u prošlost.



Uslijedio je najvažniji dio posla, crtanje odjece, a nakon skica napravljenih ugljenom, mali kreatori izradili su završni crtež u tehnici drvenih bojica. Veliku su pozornost obratili na odabir boja, velicinu crteža, ne zanemarujuci ni najsitnije detalje poput lepeza i šeširica

Da bi ocjenjivanje bilo što objektivnije, strucni je sud povjeren žiriju u sastavu Jerica Ziherl i Sandra Dekanic, odnosno ravnateljici rijeckog Muzeja za suvremenu i modernu umjetnost i kostimografkinji HNK Ivana pl. Zajca, a njihov je odabir "pao" na kreacije Restovic (1. razred TOŠ Bernardo Parentin), Lovrekovic (3. r.), Pamica (5. r.), Dejanovic (7. r.) i Ritoša (8. r., svi OŠ Porec).

Kako su izgledali njihovi radovi na papiru, ali i uživo, pokazala je izložba uprilicena u sjedištu Zavicajnog muzeja Poreštine priredena uoci festivala. Tada se svaka kreatorica pred brojim kolegama, roditeljima i prijateljima predstavila u baroknom kostimu koji je sama osmislila. Publika je imala prilike vidjeti i kako su izgledali crteži po kojima su kostimi nastali, kao i sve ostale crteže proizašle iz likovne radionice. Ravnateljica muzeja Elena Uljancic Vekic, muzejska pedagoginja Nadia Štifanic Dobrilovic i predsjednica Društva Naša djeca Sonja Kotur Lovrekovic pohvalile su sve sudionike likovnog natjecaja, te porucile da su i dogodine svi ucenici dobrodošli.

Novonastale kostime mali ce kreatori nositi dok ih ne prerastu, nakon cega ostaju u trajnom vlasništvu Društva prijatelja Giostre.


Podijeli: Facebook Twiter