O povijesti stanovanja u južnoj Istri

Sanja Radetić Fatorić i Đeni Dekleva-Radaković presica (V. HABEREITER)
Sanja Radetić Fatorić i Đeni Dekleva-Radaković presica (V. HABEREITER)

Izložba "Od ognjišća do gondole" o povijesti stanovanja na ovom području u 19. i 20. stoljeću pred brojnom je publikom otvorena protekle subote u medulinskom Multimedijalnom centru 3mc. Izložbu su otvorili načelnik Goran Buić i njena autorica Ines Savić, istaknuvši zadovoljstvo realiziranim projektom etnografske zbirke koja u Multimedijalnom centru svojim privremenim postavom objedinjuje više od 600 najraznovrsnijih predmeta karakterističnih za obiteljske domove minulih vremena, a koje je za ovu priliku iz svojih zbirki i domova velikodušno posudilo 70 mještana i obitelji iz Banjola, Pomera, Vinkurana, Premanture i Medulina, uz nekoliko predmeta posuđenih iz Pule.

Povijest djetinjstva

U prigodnom su programu na medulinskoj placi sudjelovale male plesačice plesnog studija Pirueta iz Medulina i mini zbor Miće Medulinke pod vodstvom Paole Šimunović te pjevači medulinske župe sv. Agneze pod vodstvom profesorice Mirjane Grakalić. Na izložbi, koju je organizirala i u suradnji sa svojim mještanima realizirala Općina Medulin, predstavljeni su karakteristični elementi obiteljskog doma u razdoblju od 200 godina te je dan uvid u različita arhitektonska i prostorna rješenja dvorišta, kuća i gospodarskih prostorija.

- Izložba je pravi je vremeplov prepun boja i tekstura koji će posjetiteljima omogućiti šetnju kroz sjećanja iz djetinjstva i zasigurno izmamiti osmijeh na lice svima koji će zaviriti u predstavljenu kuhinju, spavaću sobu ili gospodarske prostorije, prisjećajući se nonića i pranonića koji su nam u naslijeđe i dali svoje dragocjenosti, kao i obične svakodnevne predmete, koji danas čine osnovu naše materijalne baštine i zajedničkog kulturnog identiteta, napominju iz Općine.

Uz dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu, sanitarije, zanate i gospodarstvo minulog vremena, mogu se vidjeti i različita dekorativna rješenja, tehnološki razvoj, način uvođenja električne energije, pionirski koraci radioprijemnika i televizora u kući te etnografske elemente vezane uz običaje i povijest djetinjstva.

Na više jezika

Izložba, čiju okosnicu čine uporabni predmeti, odjeća i namještaj posuđeni iz domova obitelji s područja medulinske općine, popraćena je tekstovima prevedenim na engleski, talijanski i njemački jezik, kao i fotografijama. Ulaz je slobodan, a izložba je otvorena svakodnevno do konca kolovoza od 19 do 22 sata, dok će od rujna razgledavanje biti moguće uz prethodnu najavu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter