O povijesti Buja za 65. rođendan Zajednice Talijana

Izlaganje Gaetana Benčića (Snimila Marina DAMJAN)
Izlaganje Gaetana Benčića (Snimila Marina DAMJAN)

Prije točno 600 godina Buje su potpale pod mletačku vladavinu, a preko istravenetskog dijalekta i kulture članovi Zajednica Talijana njeguju tradiciju Venecije i danas. Stoga je 65. godišnjica rada bila idealna prigoda za okrugli stol o povijesno-društvenim odnosima Buja i mletačkih vladara.

Više od tri sata potrajala je stručna rasprava o povijesti, umjetnosti, medicini, zdravstvu u ovim krajevima tijekom vladavine Venecije. Izlagali su Rino Cigui, Lorella Limoncin Toth, Lucia Moratto Ugussi, Marino Dussich, Denis Visintin, Gaetano Benčić i Kristjan Knez, a sve je završilo prikazom dokumentarnog filma u slikama "Bujska visoravan" Franca Viezzolija i dodjelom priznanja.

- Veneciju treba doživjeti kao što mi danas vidimo EU. Ima u njoj nešto daleko i direktivno kao što nam danas djeluje Bruxelles, ali pridonijela je ekonomski, vladavinom prava, kulturom, civilizacijski. Buje je bilo preslabo da se samo održi, izbor je bio, Venecija ili Austrija, zaključio je organizator skupa povjesničar Gaetano Benčić, naglasivši da je susret rezultat zajedničkih htijenja da se obilježi 1412. godina.

Zajednica Talijana u Bujama jedna je od najstarijih u Istri, a broji tisuću članova. (M. DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter