O postojanju crkava svjedoče informativne ploče

Jedna od četiri ploče nalazi se pored kina Valli (M. ANGELINI)
Jedna od četiri ploče nalazi se pored kina Valli (M. ANGELINI)

U sklopu Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava 18. svibnja danas je na Usponu sv. Stjepana pored kina Valli predstavljen projekt "Nevidljiva Pula". Prema riječima ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše, Pula je bogata spomenicima iz antike i srednjeg vijeka, ali koliko ih ima iznad zemlje, još ih više ima pod zemljom koji su i građanima i turistima nepoznati.

- Znamo za postojanje velikog rimskog kazališta na obroncima Monte Zara, za druge arheološke objekte i crkve koji su otkriveni, istraženi i ponovno skriveni. Primjerice, znamo da je Pula sveukupno imala 40-ak crkava, a danas ih je vidljivo jedva deset. No, prijelomni je trenutak za kretanje u projekt "Nevidljiva Pula" bila moja šetnja s djecom pored robne kuće gdje se nalaze ostaci crkve iz 4. stoljeća, koje je AMI iskopavao od 1978. do 1982. godine i kada sam shvatio da djeci objašnjavam ono čega se sjećam, a da zapravo Puljani i gosti ne znaju uopće što se tamo nalazi. Tako smo krenuli s postavljanjem ploča, rekao je uvodno Komšo.

Rekao je da je jedna postavljena upravo kod robne kuće, druga kod kina Valli na mjestu gdje je nekada bila crkva sv. Stjepana, treća na Forumu obilježava crkvu sv. Nikole i četvrta u Titovom parku, odnosno na trgu Nimfej na Karolini gdje obilježava crkvu sv. Ivana od Nimfeja. Sve su table dobile odobrenje konzervatora i dozvolu Grada Pule.

- Razmišlja se o obilježavanju ukupno 10 do 12 lokacija i to ne samo u starogradskoj jezgri, već i na Stoji, kod suda, na Monte Zaru, ali to ćemo razrađivati postepeno. Do kraja godine razmišljamo o postavljanju još dvije, jedne kod nekadašnjeg samostana sv. Mihovila kod bolnice i druge između Medulinske i Premanturske ceste, gdje je bila crkve sv. Felicite, ali se nalazi na privatnoj parceli pa to pokušavamo riješiti. Ploče imaju kratke, jezgrovite tekstove, ali i pripadajuće QR kodove koji znatiželjnike usmjeravaju na web stranice AMI-ja za više informacija. Dizajn ploča potpisuje Alfio Klarić, financirana su vlastitim sredstvima, a po komadu koštaju 1.950 kuna, ustvrdio je Komšo.

Željko Ujčić, voditelj ranosrednjovjekovne zbirke AMI-ja, govorio je o značaju crkava i istaknuo da kada se nabrajaju pulske crkve svi spominju baziliku Blažene djevice Marije i Marije Formoze, ali za brojne crkve pulska javnost malo zna.

- Izvan gradskih zidina kasnoantičke Pule nalazila su se dva veća ranokršćanska groblja sa središnjim bazilikama. Sjeveroistočno, između gradskih vrata i Amfiteatra, blizu odvajanja rimskih cesta za Poreč i Nezakcij, nalazila se crkva sv. Ivana od Nimfeja. Drugo, jugoistočno groblje smješteno je s memorijalnom crkvom na Veloj Poljani (Pra Grande) 300 metara od Zlatnih vrata sa Slavolukom Sergijevaca, uz rimske komunikacije prema Medulinu i Pomeru. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter