O Plominu 3 neka odluce Labinjani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odluka o Plominu 3 ne bi smjela biti ni na Vladi, ni na Županiji, ni na opcini Kršan ili Labinu vec na gradanima Labinštine kojima treba dati priliku da na referendumu odluce o svojoj sudbini, porucio je s konferencije za novinare u Pazinu saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin.

Istaknuo je štetnost dosadašnjeg partnerstva s njemackom elektroenergetskom kompanijom RWE koja bi prema nekim informacijama trebala biti investitor izgradnje termoelektrane vrijedne oko 800 milijuna eura.

Podsjetio je na nalaz Državne revizije za 2007. godinu u kojem je partnerstvo s RWE-om u Plominu 2 ocijenjeno lošim te savjetovano da HEP otkupi RWE-ov ulog. Revizija u analizi istice da HEP od svoje tvrtke Plomin kupuje struju po cijeni višoj od proizvodacke, rekao je Kajin, potkrijepivši to podatkom da je HEP jedan megavat/sati od Plomina kupovao po prosjecnoj cijeni 2,53 eura vecoj od proizvodacke.

Revizija je takoder utvrdila da je strani partner od 2000. godine kada je elektrana puštena u pogon do 2007. godine iz zajednickog društva povukao više od 47 milijuna eura što je za 22 milijuna više nego što je uložio u TE Plomin (!).

Napomenuo je da uz pozitivne posljedice (gašenje Plomina 1, stotine kvalitetnih radnih mjesta tehnicke struke…) postoji opasnost od ekološkog onecišcenja, da se novom termoelektranom rješava opskrba struje za ostale hrvatske regije, a ne Istru, te da HEP dosad nije realizirao nikakav projekt tzv. prijateljskog okruženja.


Podijeli: Facebook Twiter