O patološkom odnosu majke i kceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od najuspješnijih drama suvremenog irskog majstora crne komedije, Martina McDonagha, ona o 40-godišnjoj usidjelici i njezinom patološkom odnosu s majkom naslovljena "Ljepotica iz Leenanea" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, u petak je odigrana je pred punim auditorijem Male scene Istarskog narodnog kazališta u Puli.

U centru radnje je cetrdesetogodišnja usidjelica Maureen Folan (Hana Hegedušic) koja živi s majkom Mag (Gordana Slivka). Njihov odnos je patološki, ispunjen uzajamnim maltretiranjima i majcinim manipulacijama. One žive na brdu u malom mjestu Leenaneu, gdje svatko zna sve o svakome, ali neke tajne su ipak dobro cuvane.

Maureen je preboljela živcani slom i nikad nije uspjela pronaci srecu u ljubavi niti u životu opcenito, a drama prati vjerojatno posljednju mogucnost koja joj se za to pruži. Tada se pojavljuju Pato Dooley (Robert Plemic) i njegov mladi brat Ray (Ivica Pucar), takoder razocarani svojim životom.

Maureen i Pato razvijaju neku vrstu ljubavnog odnosa, ali Mag ce se pobrinuti da to ne uspije. Odnos majke i kceri eskalira, a na kraju sve ostaje u jednakom stanju raspadanja i bezizlaznosti.

Svi glumci zaslužuju svaku pohvalu za veliki trud i vrlo dobru, realisticnu interpretaciju uloga te uvjerljiv nastup. Tema je obradena vrlo suptilno, prikazujuci naravi protagonista i kroz detalje, i to na vrlo znalacki nacin.

Martin McDonagh ubraja se medu najznacajnije britanske, ali i svjetske suvremene dramaticare. Porijeklom Irac, roden je u Londonu, ali ostaje snažno vezan uz domovinu svojih roditelja. Redateljica hrvatske verzije predstave, koja je debitirala u veljaci ove godine, je Ksenija Krcar.


Podijeli: Facebook Twiter