O oprostu duga odlučuju oni kojima su građani dužni

Mnogi su se nadali da će u Fini otpisati sve svoje dugove (M. ANGELINI)
Mnogi su se nadali da će u Fini otpisati sve svoje dugove (M. ANGELINI)

Kada je sredinom siječnja Vlada usvojila sporazum kojim se određenom dijelu građana opraštaju tražbine male vrijednosti mnogi su se ovršenici ponadali da će time prestati njihova višegodišnja agonija zbog blokade računa. Mnogi su nakon toga pohrlili u Finu ne bi li saznali zadovoljavaju li uvjete za otpis duga. No, praksa je pokazala da je tek neznatan broj onih koji su imali pravo na otpis svog duga od ukupnog broja građana koji su to zatražili.

Mrtvo slovo na papiru

Jedan od njih bio je i Puljanin Srđan Radovanović. Kada je u Fini doznao da će mu se otpisati dug smatrao je da spada u onu malobrojnu grupu sretnika koji će na to imati pravo. No, neugodno iznenađenje je stiglo nakon nekoliko mjeseci kada su ga ovršili po starom dugu. Uvjeren kako je došlo do greške i da mu je putem Fine otpisan sav dug obratio nam se obrazlažući svoj problem.

Radovanović, koji nam se obratio zbog navedenog problema, kaže da mu je društvo Hanžekovic & partneri otpisalo dug od 4.000 kuna za dozvoljeni minus, ali ne i 6.000 kuna za dug po kreditnoj kartici.

Iz odgovora kojeg smo dobili od Fine zaključujemo kako u Vladinom sporazumu, kojim se određenom dijelu građana opraštaju tražbine, ima manjkavosti te da u konačnici o oprostu duga građana odlučuju oni kojima su ti isti građani dužni. Iz Fine su nam to i pojasnili: "Ističemo da je odluka o otpisu duga isključivo odluka ovrhovoditelja te da je Fina samo provedbeno tijelo koje ovršeniku daje podatke o osnovama za plaćanje za koje se može zatražiti otpis duga, odnosno iznimno odgoda, a daljnju odluku, pa tako i otpis duga evidentiranog u Očevidniku redoslijeda plaćanja, može izvršiti samo na temelju naloga ovrhovoditelja", naglašavaju iz Fine.

Dug po drugoj osnovi

Zašto mu se po jednoj osnovi dug oprašta, a ne i po drugoj, upitali smo i društvo Hanžekovic & partneri. Diana Vojković, partner u odvjetničkom društvu Hanžekovic & partneri, odgovarila nam je da je Radovanović podnio zahtjev za otpis duga po osnovi jednog rješenja o ovrsi te je taj zahtjev odobren, a dug otpisan. "Navedeni dug po drugoj osnovi nije otpisan, a niti je podnesen zahtjev za njegov otpis", kaže Vojković.

Stoga smo ponovno pojašnjenje zatražili od Radovanovića koji nam je rekao da nije ni mogao podnijeti zahtjev za otpis duga po drugoj osnovi kada mu to u Fini nisu niti ponudili.

- U Fini su mi izlistali moje dugove na temelju kojih imam pravo na otpis. Moji dugovi nisu ni približni maksimalnom iznosu od 25.000 kuna koliko je navedeno u odluci Vlade. Pa stoga smatram da su mi u Fini morali to ponuditi za otpis, ogorčeno je zaključio Radovanović. Veli da je sada još više razočaran saznanjem da odluka Vlade o oprostu duga nema zapravo nikakvog provedbenog akta i da je državna agencija Fina samo provedbeno tijelo, a da o svemu odlučuju društva koja i ovršuju građane. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter