O obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru

Marinka Akrap u društvu (M. MIJOŠEK)
Marinka Akrap u društvu (M. MIJOŠEK)

Osmi po redu međunarodni znanstveni skup Istarski povijesni biennale s temom "Artisani et mercatores: o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru" otvoren je preksinoć u porečkoj Galeriji Sinčić Zavičajnog muzeja Poreštine. Jedan je to od rijetkih skupova u regiji koji se bavi temama iz povijesti svakodnevice, a održava se bienalno od 2003. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Državnog arhiva u Pazinu.

Društveni status

Okupljenima su se obratili ravnateljica porečkog muzeja Elena Uljančić-Vekić, kancelar Porečko-pulske biskupije vlč. Sergije Jelenić, zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, prorektorica za znanost i istraživanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Elis Deghenghi Olujić, dekanica Filozofskog fakulteta u Puli Klara Buršić Matijašić te u ime pazinskog Državnog arhiva Sebastijan Legović. Potom je predstavljen zbornik radova s prošloga skupa pod naslovom "Religio, fides, superstitiones...: o vjerovanjima i pobožnosti na jadranskom prostoru". Zbornik je u ime uredništva predstavila Marija Mogorović Crljenko, dok su o sadržaju i doprinosu zbornika hrvatskoj historiografiji govorili Dean Krmac i Robert Kurelić.

Biennale je ovaj put posvećen obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru, a rezultate svojih istraživanja o ovoj temi predstavit će 21 znanstvenik iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore. Inače, preksinoć je skup otvorila Zdenka Janeković Römer sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku izlaganjem naslovljenim "Džore Gostinjin (13. – 14. stoljeće), habitator Ragusii, građanin bez građanskog prava". U njemu je na primjeru dobro društveno pozicioniranog poduzetnika Džore Gostinjina, stanovnika Dubrovnika, pokazala da je poduzetništvo pružalo put afirmacije i stvaralo različite kriterije i strategije društvenog uspona i pozicioniranja pojedinaca te socijalne distinkcije, neovisno o političkom sudjelovanju pa i o pravnoj definiciji njihova statusa.

Potom je Donata Degrassi s tršćanskog Sveučilišta prikazala nove perspektive u istraživanjima talijanskih obrtnika i obrtništva srednjovjekovnog razdoblja. Prvu sesiju skupa zatvorila je Darja Mihelič, iz Ljubljane, izlaganjem " o obrtnicima i trgovcima na jadranskom prostoru "Pomorski trgovski tokovi v Trst (1759 in 1760)" u kojemu je analizirala ulogu i značaj Trsta u pomorskom prometu.

I danas brojna izlaganja

Jučer su izlagali Irena Benyovsky Latin iz Zagreba, Josip Banić iz Budimpešte, Gaetano Benčić iz porečkog muzeja, Savo Marković iz Bara, Sabine Florence Fabijanec iz Zagreba, Paola Pinelli iz Firence, Meri Kunčić iz Zagreba, Marija Mogorović Crljenko iz Pule, Lia De Luca iz Venecije, Danijela Doblanović Šuran iz Pule, Marco Romio iz Venecije, Jakov Jelinčić iz Pazina, Furio Bianco iz Udina i Luca Piazzolon iz Venecije. Skup traje još danas, ulaz je besplatan, a od 10 do 13 sati mogu se poslušati prije završnih zaključaka predavanja Dragice Čeč i Urške Bratož iz Kopra, Denisa Visintina iz Pazina i Ivice Pletikosića iz Ljubljane.

Skup i zbornik financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Poreč, gradovi i općine Istarske županije. (T. KOCIJANČIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter