O obrazovanju na talijanskom jeziku u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Centru za povijesna istraživanja u subotu je posthumno predstavljena knjiga profesora povijesti Antonija Miculiana "Cinque secoli di istruzione in lingua italiana in Istria", koja obuhvaca pet stoljeca obrazovanja na talijanskom jeziku u Istri. Knjigu je predstavio urednik Libero Benussi, koji je tekst autora uoblicio u knjigu, kao i ravnateljica Talijanske srednje škole Ines Venier.

Knjigu je izdala upravo Talijanska srednja škola iz Rovinja zajedno s Talijanskom unijom u Rijeci, a potporu su dali i Narodno sveucilište iz Trsta, Grad Rovinj, ministarstvo vanjskih poslova Italije te rovinjska Zajednica Talijana.

Knjiga je podijeljena u pet dijelova. Prvi obuhvaca školstvo u periodu od 12. godine prije Krista sve do 1283. godine, tj. od vremena vladavine cara Augusta do potpunog prelaska istarskih gradova Veneciji. Slijedi period od pet stoljeca kada je Istra bila pod mletackom vlasti, dakle od 1283. do 1797., kada se bilježe i radikalne promjene u upravljanju školama koje tada postaju javne.

Treci dio obuhvaca period habsburške (1797.-1805.) i francuske vlasti (1805.-1813.), a cetvrti cijelo stoljece austrougarske vlasti od 1813. do 1918., dok posljednje poglavlje govori o talijanskom razdoblju od 1918. do 1943. i 1945. godine.

Miculian je nakon završetka studija povijesti u Zadru dugo bio djelatnik rovinjskog Centra za povijesna istraživanja, potom profesor povijesti u Talijanskoj srednjoj školi, a od 2001. i docent povijesti na Sveucilištu u Puli. Autor je brojnih eseja i publikacija. Svoju knjigu "Protestantizam u Istri" predstavio je 2007., a te je godine i preminuo.


Podijeli: Facebook Twiter