O (ne)moralu ili zauvijek Brecht

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prilicno dobro popunjeno Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula ugostilo je u cetvrtak navecer Slovensko narodno gledališce iz Maribora s predstavom "Pir malogradana" Bertolta Brechta, a u režiji Mateje Koležnik.

Pulska je publika i više nego dobro prihvatila ovu izvedbu, koja se dijelom temelji i na neverbalnom teatru te na trenutke je cak i interaktivno sudjelovala u samoj fabuli.

Uvijek prisutna filozofska razmišljanja i tematiziranje o brojnim društvenim temama ucinila su Brechtova njegova djela bezvremenim i univerzalnim te i više nego aktualnim u današnjim prijetvornim, vjecito tranzicijskim vremenima gdje je pitanje (ne)morala svakodnevno na dnevnom redu.

Upravo se to dešava i u "Piru malogradana", koji je omogucio gledateljima da svjedoce raspadanju, odnosno eroziji morala u današnjem društvu gdje su vrijednosti itekako poljuljane. Zbog toga se predstava svidjela publici, jer je posebno zanimljiva i naglašena bezvremenska komponenta.

Uloge su uvjerljivo tumacili Peter Boštjancic, Irena Varga, Mateja Pucko, Maša Židanik, Nejc Ropret, Vladimir Vlaškalic, Ksenija Mišic, Davor Herga i Matija Stipanic, a važno je napomenuti da svi likovi imaju svoju težinu, odnosno da je to prije svega kolektivna predstava, gdje nema pojedinaca i glavnih rola.


Podijeli: Facebook Twiter