O najmoćnijoj rimskoj krimi organizaciji

Film "Romanzo criminale" prikazuje se sutra u 20 sati, uz slobodan ulaz
Film "Romanzo criminale" prikazuje se sutra u 20 sati, uz slobodan ulaz

Književno-filmskim 'Bijelim večerima' s Borisom Vincekom, u sklopu kojih će se sutra u 20 sati prikazati film "Romanzo criminale" ('Krimi roman') u režiji Michelea Placida, a po romanu Giancarla De Catalda, počinje ovomjesečni program Kluba Pulske filmske tvornice.

De Cataldov roman iz 2002. je nadahnut stvarnom pričom o La Bandi della Magliana koja djeluje u Rimu od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. U njemu su opisana zamršena trgovanja između države i kriminala, te borba među bandama zbog kontrole nad trgovinom droge, prostitucijom i igra na sreću u raznim kvartovima glavnog talijanskog grada. Film o najmoćnijoj rimskoj krimi organizaciji ikada - koja je vjerojatno imala veze s Cosa nostrom, Camorrom i 'Ndranghetom, ali i političarima, masonima, ekstremnom desnicom, tajnim službama i Vatikanom - realiziran je u koprodukciji Italije, Francuske i Velike Britanije, a izašao je 2005. i osvojio niz nagrada

Američka animirana doku-fikcija za odrasle "Probuđeni život" Richarda Linklatera iz 2001. godine- koja će biti prikazana 13. travnja u 20 sati - istražuje široki spektar filozofskih pitanja uključujući prirodu realnosti, snova, svijesti, smisla života, slobodne volje i egzistencijalizma. U centru je mladić koji luta kroz slijed snovima sličnih realnosti, susrećući se i vodeći pritom pronicljive filozofske rasprave s raznim pojedincima.

Dio nagrađenih kratkometražnih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova s prošlogodišnjeg trećeg izdanja Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF bit će predstavljen 20. travnja u 20 sati.

Posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. travnja, u 20 sati bit će prikazana japanska drama "Odlasci" Yojiroa Takita iz 2008. Film prati mladića, neuspjelog violončelistu, koji se vraća u rodni grad i pronalazi posao kao nokanshi - tradicionalni ritualni pogrebnik. Zbog predrasuda koje u Japanu postoje spram onih koji se bave mrtvima, distributeri nisu bili skloni izdavanju "Odlazaka", koji je ipak postao najgledaniji film u Japanu i prva tamošnja produkcija nagrađena Oscarom za najbolji strani film. Ulaz ne sve programe je slobodan. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter