O najboljoj ideji odlucit ce gradani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na natjecaj udruge Ladonja pod nazivom "Imaš ideju?" dosad je pristiglo 85 raznih prijedloga i projekata od kojih je ukupno 68 zadovoljilo uvjete te ulaze u uži krug", izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik udruge Plinio Cuccurin.

Naglasio je da je Ladonja formirala fond u iznosu od 300 tisuca kuna, s namjerom da se sponzoriraju kvalitetni projekti koji ce pospješiti rad lokalne samouprave te ce realizacijom doprinijeti zaštiti i ocuvanju okoliša te smanjenju broja nezaposlenih.

Cuccurin kaže da su mnogi prepoznali važnost natjecaja što potvrduje i deset tisuca posjeta službenoj stranici udruge koja je pak putem društvene mreže Facebook okupila 1.950 osoba.

- Kako bi sve bilo transparentno, glavnu ce ulogu imati gradani koji ce svojim glasovima odluciti cije su ideje ili projekt najbolji. Od 1. do 5. travnja trajat ce internetsko glasanje na stranici Ladonje, kada ce se izabrati pet najboljih prijedloga koji ulaze u drugi krug, a nakon toga glasanje se nastavlja te ce gradani osim putem interneta moci glasati i putem "zelenog telefona" i call centra, veli Cuccurin i dodaje da ce se najbolji izabrati 15. travnja.

Uz glasanje za najbolji prijedlog za podrucje Istre i Kvarnera, Ladonja dodjeljuje i novcanu nagradu za nacionalne ideje za projekte iz domene društvenog života i lokalne samouprave, a taj dio natjecaja trajat ce do 1. svibnja, nakon cega slijedi glasanje.

Cuccurin kaže da su stigli prijedlozi s podrucja Istre, ali i iz citave Hrvatske što, dodao je, potvrduje želju gradana da se ukljuce i angažiraju u promišljanje razvoja vlastitog kraja. Po njegovim rijecima, u ovoj proljetnoj fazi za najbolje prijedloge osigurano je sto tisuca kuna, a u rujnu krece druga faza financiranja.

- Javljali su se pojedinci i udruge, a može se lako desiti da s obzirom na broj prijava iznos i povecamo. Ocekivali smo 30-ak ideja, no pokazalo se da je broj pristiglih prijava dvostruko veci. Takozvane male projekte sponzoriramo u iznosu do devet tisuca kuna, dok ce nacionalni projekti pojedinacno biti financirani u iznosu od 25 tisuca kuna.

- Mi radimo samo tehnicku podršku jer javnost je ta koja ce birati najbolje, rekao je Cuccurin. Dodao je da svaki projektni prijedlog i ideja moraju ukljucivati angažman veceg broja ljudi. Medu pristiglim prijedlozima se izmedu ostalog nalaze i oni koji se odnose na revitalizaciju napuštenih sela, zaštitu okoliša, podizanje kvalitete života umirovljenika i djece s potrebnim potrebama.


Podijeli: Facebook Twiter