O nagradama odlucuje struka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Knjižna nagrada Kiklop, koja se ove godine održava 6. put, ostala je bez "kontroverzne" kategorije Hit godine, a novi Statut i Pravilnik Kiklopa donose nužne preinake po tom pitanju, ali uvode i nove kategorije kojih sada ima sveukupno 14. Novi Statut donijeli su novoutemeljeni Odbor nakladnika pulskog sajma kojeg sacinjava 15 nakladnika koji su svojim programima najviše utjecali na rad sajma i Skupština Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. Pravilnik je donio Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop.

Dok je stari Pravilnik predvidao 13 Kiklopa, uz nekoliko preinaka, prema novom je jedna nagrada više. Najprije je ukinuta kategorija Hit godine, a nestaje i kategorija Znanstveno-popularna knjiga. Dosadašnja kategorija Djecja knjiga godine podijeljena je na dvije kategorije: Slikovnica godine i Knjiga godine za djecu i mladež. Ukida se i kategorija Oblikovanje knjige godine, a uvodi se Nagrada za životno djelo koja se može, ali i ne mora dodijeliti svake godine te nagrada za Leksikografsko djelo godine. Od "starih" kategorija ostaju: Urednik ili Urednica godine, Biblioteka ili nakladnicki niz godine, Prozno djelo godine, Debitantska knjiga godine, Pjesnicka zbirka godine, Knjiga eseja godine, Publicisticka knjiga godine, Knjiga inozemnog autora ili autorice godine te Prijevod godine.

Brojno glasacko tijelo Kiklopa  cine clanovi Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskog knjižnicarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, HAZU-a, Matice hrvatske, Hrvatskog PEN centra, zatim profesori hrvatskih visokih ucilišta, urednici i lektori hrvatskih nakladnickih kuca, novinari u kulturi, književni kriticari i lektori na studiju hrvatskog jezika u inozemstvu.

Prijave za nagradu Kiklop traju od 1. do 15. listopada te da se zaprimaju putem e-maila na web stranicama sajma www.sanjamknjige.hr. Tko ce sve dobiti Kiklopa i u kojim kategorijama, doznat cemo 11. prosinca tocno u podne u Domu hrvatskih branitelja u kojem ce se od 4. do 13. prosinca održavati 15. Sa(n)jam knjige u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter