O Muzilu ce odlucivati vijecnici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo sat i pol trajala su u utorak vijecnicka pitanja kojima je zapocela sjednica pulskog Gradskog vijeca. Vijecnik Marijan Mužinic (SDP) konstatirao je da ce od svih vojnih zona u Puli, manji dio, tek oko 50 hektara, ostati perspektivan za MORH, i to Smokvica, Fižela i Vargarola, dok je ostatak neperspektivan.

Ukoliko dio Muzila bude namijenjen za golf igralište, a po zakonu minimalna površina za golf je 85 hektara, što je više od pola Muzila, upitao je što Grad planira na preostalom, manjem dijelu uciniti za gradane. Gradonacelnik Boris Miletic odgovorio mu je da se gradski prostorni planovi moraju uskladiti sa županijskim, ali da ce o svim sadržajima na Muzilu i sjevernoj strani pulske luke zadnju rijec imati gradski vijecnici.

Na pitanje Sonje Sucic (HSU) kako to da Grad diže komunalnu naknadu za više od 60 posto, a istovremeno oprašta poduzecu Cesta dug od više stotina tisuca kuna, Miletic je odgovorio da je bilo fer od Grada podijeliti s poduzecem koje gospodari Valmarinom namet koji nije postojao u trenutku potpisivanja odluke o gospodarenju gradevinskim otpadom.

Ornela Grujic-Cukon (IDS-SDP) pitala je Miletica hoce li u Gradu isplatiti božicnice, na što joj je on odgovorio da su i Rovinj i Rijeka smanjili osnovicu place za deset posto i nece isplatiti božicnice pa zašto bi Pula bila iznimka. Iako osnovicu nece dirati, neisplatom božicnica bi, kaže, uštedjeli 4,7 milijuna kuna, dok ce za 2010. nastojati barem zadržati razinu ovogodišnjih placa.

Na pitanje što su poduzeli za naplatu gradskih dugova koji iznose 195 milijuna kuna, od cega zakupci poslovnih prostora duguju 36 milijuna, nadležni procelnik Damir Prhat rekao je da u trenutku raskida ugovora o zakupu i pocetku sudskog postupka, državna uprava i inspektorat ne žele sudjelovati u domeni svojih ovlasti sve dok se taj spor ne riješi, te je u tom dijelu praksa drugacija od zakonskih mogucnosti.

Miletic je konstatirao da sustav u tom dijelu nije dovoljno efikasan, ali da su svi dužnici u nekom postupku naplate, dok je za najveceg dužnika on bio primoran podnijeti kaznenu prijavu državnom odvjetništvu.

Vijecnik Bruno Nefat (NGL P. Cuccurina) upitao je gradonacelnika je li Grad, zajedno s Istarskom županijom, Vodnjanom, te Obrtnickom i Gospodarskom komorom osnovao Istarski velesajam d.o.o. s namjerom da se to otvori u poslovnom parku Tison u Vodnjanu, Miletic je odgovorio da nije jer nisu ispunjeni svi preduvjeti, ali je istaknuo da zna za prostor u Ližnjanu, koji mu je predložio Nefat, a koji ima i lokacijsku dozvolu za poslovnu zonu, i to na zemljištu koje je u vlasništvu Ližnjana, te da je ideja dobra, jer je sajamski prostor pulskim gospodarstvenicima i obrtnicima potreban.

Radovi na dvorani kod talijanskih škola zaustavljeni su jer je izvodac radova zatražio priznavanje dodatnih radova i sklapanja aneksa ugovora za nešto više od milijun kuna, odgovorio je procelnik Prhat na pitanje Elene Gattoni-Stepanov (IDS).

Ustvrdio je da je Grad Pula pristao 10. studenog podmiriti još 138 tisuca kuna da bi se taj objekt dovršio, ali da izgradnju dvorane financiraju Ministarstvo znanosti i tršcansko sveucilište, dok Grad i Županija financiraju radove vanjskog igrališta te da ce se radovi i nastaviti kada se potpiše aneks ugovora.


Podijeli: Facebook Twiter