O muškosti i ženstvu, otvorenosti i zatvorenosti Istre, erosu i erotičnosti

Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Gracijano Kešac, Darko Komšo, Tajana Ujčić, Katarina Marić, Mauro Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)
Izložbu su najavili Vladimir Torbica, Gracijano Kešac, Darko Komšo, Tajana Ujčić, Katarina Marić, Mauro Ferlin (D. ŠTIFANIĆ)

Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu Istarske županije, Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i autori izložbe dizajner Mauricio Ferlin te kustosice izložbe Tajana Ujčić i Katarina Marić, predstavili su danas na konferenciji za novinare veliki izložbeni projekt nastao u Koordinaciji istarskih muzeja "Gajba i tić: pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre", koji će biti otvoren u izložbeno-galerijskom prostoru Svetih Srca u četvrtak, 27. travnja u 20 sati.

Jedinstveni primjer

- Koordinacija muzeja Istre, nastala poticajem Istarske županije, jedinstveni je primjer okupljanja muzeja u stvaranju i produkciji velikih i značajnih izložbi. Već prva izložba, "Ki sit ki lačan", koja je nastala njihovom suradnjom, izazvala je pažnju ne samo publike u Istri i putnika koji u nju dolaze, nego i cjelokupne hrvatske javnosti. Izložba "Ki sit ki lačan" i Arheološki muzej Istre kao nositelj izložbe, te su 2012. godine dobili prestižnu nagradu za izložbeni projekt godine Hrvatskog muzejskog društva. Upravo je ovdje, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre 2010. godine potpisana povelja o suradnji svih tih muzeja. Ovoga puta nositelji projekta su Povijesni i pomorski muzej Istre i Arheološki muzej Istre, kazao je Gracijano Kešac, dodajući da su u projektu zastupljeni i muzeji iz "geografske" Istre, odnosno iz Kopra, Pirana, Trsta i Aquileie.

Darko Komšo naglasio je svoje zadovoljstvo što je izložba nastala u koordinaciji istarskih muzeja, a posebno mu je drago što se dešava u Svetim Srcima.

- Najprije smo se posvetili hrani, izložbom "Ki sit ki lačan", a sada ljubavi, na jedan poseban način, nije to komercijalni niti vulgarni način, već jasan i razumljiv, a opet drukčiji, kazao je Komšo.

- Gajba i tić metafore su za ženski i muški spolni organ, poznate iz pučkih pjesama, taranki i botununada koje su se pjevale, a i danas se pjevaju, u onim trenucima kada fešte uz vino prelaze u svoju kulminaciju, kazala je Tajana Ujčić, koja je naglasila da se ono raskrito manifestira kroz humor i snažnu samoironiju, dok je ljubav i stvarni intimni život skriven (pokriven) kako u simbolici predmeta koje izlažu, tako i u pričama, poslovicama, poeziji, a napose u stvarnom životu".

- Izložba tematizira muškost i ženstvo, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost viđene s muške i ženske strane. Nije bilo lako odabrati i posložiti sve te predmete, a sam je postav bio determiniran i prostorom Svetih Srca, osim građom, kazao je Mauro Ferlin.

Izniman posao

- Artefakti izložbe protežu se od Staroga Rima do današnjih dana i većinom prate mušku i žensku liniju prihvaćanja teme spola i spolnosti. Kada imate iza sebe sve muzeje Istre, izvrsnu građu, te kada u svemu tome sudjeluju i privatne zbirke te obiteljske ostavštine, vrsne suradnike, onda je lijepo raditi i na tako zahtjevnom projektu, kazala je Katarina Marić.

Na upit o kakvim se predmetima radi, autori su kazali da ima svega, od igle na dalje.

Pročelnik Torbica izrazio je veliko zadovoljstvo što su se uključili i muzeji iz Kopra, Pirana te Trsta i Aquileie, te što je na taj način prikazana tema u cjelokupnom geografskom smislu Istre, pohvalivši autore izložbe za izniman odrađeni posao.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture RH, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednice grada Pule i Zaklada Adris, a sponzor je Croatia osiguranje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter