O mucenju pasa i sakupljacima otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petstotinjak je ljudi u cetvrtak na 2. medunarodnom festivalu dokumentarnog filma Porecdox pogledalo "Kinofila" mladog Sarajlije Damira Janeceka, i to u dvije projekcije namijenjene srednjoškolcima i jednoj za sve gradane, sve besplatne, jer autor od ove mucne teme ne želi materijalno profitirati.

Reakcije su vrlo snažne i emotivne, a bilo je i onih koji, znajuci za tematiku, jednostavno nisu imali snage uci u dvoranu. Film je izazvao velike kontroverze jer ukazuje na odnos Bosne i Hercegovine i dijela njenih gradana prema životinjama lutalicama, prikazujuci hajku koja se nad njima provodi u Sarajevu, posebno nad psima, koji su muceni i ubijani dugim cijevima.

Situaciji koja se godinama zataškava opiru se Velimir Ivaniševic i njegova supruga Silva Beran Ivaniševic te nekolicina drugih, koji nastoje sprijeciti patnju i bol tih dobronamjernih i nezašticenih stvorenja, zbog cega su izloženi brojnim problemima i prijetnjama.

I sam je Janecek, kako je ispricao u razgovoru s direktorom festivala Aleksandrom Poropatom, pod budnim okom udomljenog haskija Ska, zbog prijetnji, napustio svoje Sarajevo prije više od pola godine.

Drugi je film bio dojmljiv - "Zemlja smeca/Waste land" londonske redateljice Lucy Walker, koji prati renomiranog umjetnika Vika Muniza na putu od njegovog doma u Brooklynu do rodnog Brazila, gdje na periferiji Rio de Janeira na najvecem odlagalištu otpada na svijetu snima "catadorese", šaroliku skupinu samoprozvanih sakupljaca otpada za reciklažu, razotkrivajuci njihov ocaj i dostojanstvo.

Odlican festivalski repertoar danas zakljucuju u 17 sati srpski film "Cinema Komunisto" autorice Mile Turajlic te u 20 sati danski "Crvena kapela/The red chapel" Madsa Brüggera. Uslijedit ce koncert grupe Elemental na stepenicama Puckog otvorenog ucilišta.


Podijeli: Facebook Twiter